poniedziałek, 15 października 2012

Wilgotne, aromatyczne, dyniowe muffiny

Sezon na dynię w pełni, po daniach wytrawnych przyszedł czas na te słodkie. Były już dyniowe placuszki z cynamonem, a teraz pora na ekspresowe dyniowe muffiny. Muffinki są mięciutkie i mega wilgotne idealnie sprawdzą się na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia. 


Składniki:
1 1/2 szklanki dyni startej na drobnych oczkach 
Suche:
1 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
szczypta imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru z wanilią
Mokre:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
80 ml gęstego jogurtu greckiego



W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Połączyć składniki mokre z suchymi. Dodać startą dynię i niedbale wymieszać. Ciasto nakładać do foremek do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. moje ukochane foremeczki na muffiny;) a wypieki wyszły ci w nich bajeczne:) muffinki górą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach więc to one! jak pięknie wyrosły! pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ puchate i pięknie wyrośnięte muffinki...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne muffinki napewno smaczne. mama tez ostatnio robiła.
    proszę o wysłanie danych do wysyłki nagrody z konkursu u mnie na blogu. mozna mi przesłac wiadomość na FB https://www.facebook.com/pages/Galopemprzezkuchnieblogspotcom/302254693155586?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się pieką :D I już wyglądają smakowicie:) Dziękuję za fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...