piątek, 26 października 2012

Dorsz pieczony z jarzynami w porze

Ryba to jedno z mniej lub bardziej ulubionych dań. Zaleca się jej jedzenie przynajmniej trzy razy w tygodniu, bo jak powszechnie wiadomo, częste spożywanie ryby dobrze wpływa na wszystko. Ryba jest pyszna, ma delikatne mięso, charakterystyczny smak i można ją przyrządzić na tysiące sposobów. Dlaczego więc większość ogranicza się tylko do ryby smażonej w grubej panierce z jajka i bułki? Trochę w tym zakłamania, bo wychodzi na to, że właściwie jemy ryby, bo tak trzeba, bo są zdrowe i zalecane w codziennym menu, a nie dlatego, że je po prostu lubimy...A ryba, podana w trochę inny sposób może być o niebo lepsza, niż ta smażona w panierce. Ryba w papilotach z pora z warzywami to bardzo smaczny pomysł na obiad, do którego po spróbowaniu z pewnością wrócicie nie raz...



Składniki:
4 filety z dorsza
1 marchew
1 pietruszka
1 gruby por
1 łyżka masła
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka marynowanego koperku (opcjonalnie)
1 łyżka świeżego koperku
sól 
pieprz czarny świeżo zmielony
1 łyżka soku z cytryny






Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kilku centymetrowe słupki. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone warzywa. Doprawić sosem sojowym, dodać marynowany i świeży koperek, doprawić pieprzem. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić około 5 minut. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Liście pora zdjąć nacinając po długości w jednym miejscu, aby utworzyły się z nich długie "łódki". Na pora poukładać rybę, obłożyć podduszonymi warzywami i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Podawać z ryżem. Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. pyszna!! slicznie podana!!
    dokladnie dobra ryba nie musi byc w panierece:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też jestem zdania, że panierka psuje smak ryby.
    Twoja wygląda super apetycznie!

    ps. gdzie dostałaś marynowany koperek? zaintrygowal mnie ten składnik

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest koperek firmy Polan (koperek konserwowy), dostałam dziś słoiczek od teściowej, kupiła w jednym z mniejszych sklepów :) Nadaje lekko kwaskowy smak potrawie :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię ryby bez panierki, ale muszę przyznać, że i taką z panierką nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hej ty zglosilas czy ktos sie podpial pod twoje zdjecie http://www.polomarket.pl/przepisy_id_380.html?przepis=250

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za interwencję. Oczywiście nie zgłaszałam przepisu na tą stronę. Zaraz będę wyjaśniać sprawę :/

      Usuń
  5. Wow ! Super to wygląda ;) Przeglądaam Twojego bloga calego :) I trafilam na to cudenko !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...