Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka (równej wielkości)
100 g masła (82% tłuszczu)
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki (ja użyłam miksu świeżych ziół - oregano, bazylia, tymianek, majeranek, cząber)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jajka
3/4 szklanki bułki tartej
3 łyżki mąki
sklarowane masło do smażenia
sól (świeżo zmielona)
czarny pieprz (świeżo zmielony)
Kotlety rozciąć na połówki, ale nie do końca, pozostawiając około 1 cm. Pierś po rozłożeniu powinna utworzyć kształt serca. Płaty fileta włożyć między folię spożywczą i bardzo delikatnie rozbić, uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Płaty powinny mieć grubość około 1 cm. Przygotowane filety dobrze posolić i przyprawić pieprzem. Schować do lodówki na około 1 godzinę. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z posiekanymi ziołami (pietruszką) dodać sok z cytryny i wymieszać. Schować na 20 minut do zamrażalki. Wyciągnąć i uformować zgrabne ruloniki. Schłodzone kotlety faszerować masłem zawijając boki jak przy robieniu gołąbków. Gotowe de volaille panierować w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce. Smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym sklarowanym maśle, z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące. Smacznego!
dla mnie de volaille musi być obowiązkowo Z MASŁEM. Pierś z kurczaka w panierce przypominająca wyglądem połączone stożki, ro rozkrojeniu wypływa aromatyczny tłuszczyk... Jedyna wada? Szkoda tylko, że de volaille kojarzy mi się ze stypowym jedzeniem
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńkocham te kotlety! a z ich podaniem masz całkowita rację, ja również różnych wersji jadłam chyba ze sto;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńKotlety de volaille to jedno z moich ulubionych dań z czasów dzieciństwa. Uwielbiam połączenie drobiowej piersi z aromatycznym masłem.
OdpowiedzUsuńuwielbiam to połączenie masła z kurczakiem .. mniam !
OdpowiedzUsuń