Składniki:
500 g mąki orkiszowej
400 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki otrębów żytnich (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2 łyżki ziaren czarnego sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
Do mąki dodać sól i otręby. Z wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Zaczyn dodać do mąki i dokładnie wymieszać łyżką. Keksówkę (30 cm x 10 cm) wysmarować olejem i wysypać otrębami. Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać wierzch. Nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie wierzch chleba posmarować wodą i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 45-50 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z keksówki i studzić na kratce. Smacznego!
Mniam, aż zapachniało, zapisuję recepturę :)
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę :)
UsuńA ja mam trochę inne pytanie, gdzie została kupiona tak śliczna kratka? ; )
OdpowiedzUsuńW Duka ;)
Usuń