czwartek, 12 marca 2020

Ekspresowy chleb orkiszowy

Nie ma przyjemniejszego zapachu niż zapach świeżo upieczonego chleba :) Dziś podrzucam Wam przepis na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu chleb z mąki orkiszowej. Bez zagniatania i (nie licząc czasu na wyrastanie i pieczenie) do przygotowania w zaledwie 15 minut. Ten zdrowy wypiek będzie świetną bazą  śniadania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku składników, które z pewnością macie pod ręką. Czego chcieć więcej? ;) 



Składniki:
500 g mąki orkiszowej 
400 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży 
2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli 
3 łyżki otrębów żytnich (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2 łyżki ziaren czarnego sezamu
2 łyżki siemienia lnianego 






Do mąki dodać sól i otręby. Z wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Zaczyn dodać do mąki i dokładnie wymieszać łyżką. Keksówkę (30 cm x 10 cm) wysmarować olejem i wysypać otrębami. Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać wierzch. Nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie wierzch chleba posmarować wodą i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 45-50 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z keksówki i studzić na kratce. Smacznego!

4 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...