poniedziałek, 14 maja 2018

Sałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym

Idealna propozycja na lekki, wiosenny posiłek :) Prawdziwa uczta dla wielbicieli ryb i amatorów zdrowych, kolorowych i pysznych posiłków. Lekko słodki, musztardowy dressing świetnie podkreśla wyrazisty smak wędzonego na gorąco łososia. Pyszne, soczyste pomidory idealnie współgrają ze smakiem ryby, a dzięki dodatkowi jajka sałatka stanowi pełnowartościowy, pożywny posiłek :) To prawdziwa uczta dla podniebienia :) Koniecznie spróbujcie! ;) 


Składniki (na dwie porcje): 
70 g roszponki 
125 g (łagodnego) łososia wędzonego na gorąco
12 pomidorków paprykowych (czerwone i żółte)
1/4 czerwonej papryki 
2 jajka na twardo 
1 mała czerwona cebula
2 łyżki ziaren słonecznika 
2 łyżeczki czarnego sezamu 
Dressing: 
5 łyżek oleju (u mnie rzepakowy) 
2 łyżeczki musztardy miodowej 
2 łyżeczki płynnego miodu
1/2 łyżki octu jabłkowego
sól himalajska (lub zwykła) - do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 



Składniki dressingu dokładnie połączyć. Odstawić. Na talerzu ułożyć roszponkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przekrojone na połówki pomidorki, jajka pokrojone na pasterki oraz krążki cebuli. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonego łososia. Całość posypać sezamem i podprażonymi na patelni ziarnami słonecznika. Sałatkę polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 


2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...