Składniki (na tartę o średnicy 28 cm):
Ciasto:
225 g mąki
120 g schłodzonego masła 82%
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
500 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu)
150 g wędzonego boczku
1 duża cebula
2 łyżki oleju
Masa jajeczna:
2 duże jajka
150 g śmietany 18%
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki kurkumy
4 łyżki startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
Dodatkowo:
bazylia (do podania)
Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. Ciastem wyłożyć formę na tartę. Spód kilkukrotnie nakłuć widelcem. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć wierzch np. ziarnami fasoli. Piec 15 minut w 190 stopniach (grzałka góra-dół). Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec tartę ok. 10 minut.
Nadzienie: Na patelni, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę z pokrojonym na cienkie paski boczkiem. Połączyć z bobem. Wyłożyć na podpieczony spód tarty.
Masa jajeczna: Jajka roztrzepać ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami i serem. Masę wylać na farsz. Tartę wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu, aż masa jajeczna się zetnie. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem posikanych listków bazylii. Smacznego!
W piątek będę próbować :-) moja pierwsza tarta :-P
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie super :) Polecam i życzę smacznego :)
UsuńTarta wyszła bardzo dobra i sycąca:) w sam raz na obiad
OdpowiedzUsuńDzięki za skorzystanie z przepisu i zapraszam po więcej inspiracji :)
Usuń