300 g masy krówkowej (kajmak)
200 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 2%
Śmietankę chwilę ubić, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Dodać 200 ml mleka i zmiksować. 100 ml mleka lekko podgrzać, dodać masę krówkową i masło orzechowe wymieszać trzepaczką, by powstała gładka masa. Przestudzić i zmiksować ze śmietanką i mlekiem. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Kilkukrotnie, co ok. 1 godzinę lody krótko zmiksować, aby pozbyć się kryształków lodu. Zamrozić przez kilka kolejnych godzin. Wyjąć na ok. 10 minut, przed planowanym podaniem, aby dało się uformować kulki :) Smacznego!
Oj tak, to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńO widzisz, to też zdecydowanie moje smaki :)
UsuńWow, faktycznie obłędne! Dwa moje ulubione smaki w jednym :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Moje również ;) Dlatego postanowiłam połączyć je w pysznych lodach :)
UsuńWyglądają przepysznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńWitaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Jeśli chcesz zwiększyć liczbę odwiedzin swojego bloga, dołącz do nas na www.katalogsmakow.pl ;) Serdecznie zapraszamy!
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuń