niedziela, 16 lipca 2017

Obłędne lody krówkowo-orzechowe

Lody krówkowo-orzechowe to mój absolutny faworyt wśród mlecznych lodów tego lata ;) Kremowe, słodkie z lekko wyczuwalnym posmakiem masła orzechowego. Kilka składników, niewiele pracy, a efekt zaskoczy z pewnością każdego lodowego łasucha :) Koniecznie spróbujcie ;) 


 Składniki:
300 g masy krówkowej (kajmak)
200 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 2%
1 płaska łyżka masła orzechowego 





Śmietankę chwilę ubić, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Dodać 200 ml mleka i zmiksować. 100 ml mleka lekko podgrzać, dodać masę krówkową i masło orzechowe wymieszać trzepaczką, by powstała gładka masa. Przestudzić i zmiksować ze śmietanką i mlekiem. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Kilkukrotnie, co ok. 1 godzinę lody krótko zmiksować, aby pozbyć się kryształków lodu. Zamrozić przez kilka kolejnych godzin. Wyjąć na ok. 10 minut, przed planowanym podaniem, aby dało się uformować kulki :) Smacznego! 

8 komentarzy:

  1. Oj tak, to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, to też zdecydowanie moje smaki :)

      Usuń
  2. Wow, faktycznie obłędne! Dwa moje ulubione smaki w jednym :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje również ;) Dlatego postanowiłam połączyć je w pysznych lodach :)

      Usuń
  3. Wyglądają przepysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Jeśli chcesz zwiększyć liczbę odwiedzin swojego bloga, dołącz do nas na www.katalogsmakow.pl ;) Serdecznie zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...