Najprostszy z najprostszych serników z truskawkami jakie znam :) To idealna opcja na pyszny deser dla zabieganych. Mocno truskawkowy, delikatny i kremowy zarazem. Przygotujecie go w nie więcej niż 15 minut + czas potrzebny na stężenie. Sernik najlepiej przygotować ze świeżych truskawek. Jeśli jednak poza sezonem macie ochotę na taki deser, z powodzeniem możecie sięgnąć po truskawki mrożone. Róbcie, próbujcie i komentujcie :)
Składniki:
1 kg gęstego mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
250 g cukru pudru (mniej lub więcej, w zależności od słodyczy truskawek)
600 g truskawek
200 ml śmietany 30%
3 czubate łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
200 g truskawek (do dekoracji)
1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Truskawki zmiksować za pomocą blendera. Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder, śmietanę i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia się składników. Do sera dodać zmiksowane truskawki i połączyć całość. Miksując, cienką strużką wlewać płynną, wystudzoną żelatynę. Masę przelać na biszkopty. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem udekorować truskawkami. Smacznego!
Ooooo...
OdpowiedzUsuńJak na szybko i na pysznie, to coś dla mnie!
Piękny kolor!
:)
Koniecznie spróbuj :) Tak właśnie jest szybko i smacznie :)
Usuń