Składniki (na ok. 6 sztuk):
200 g truskawek
1 łyżka cukru pudru
300 g gęstego jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru pudru
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Zmiksować z 1 łyżką cukru pudru za pomocą blendera, przelać do foremek na lody do 1/3 wysokości. Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalki, aby masa lekko się zmroziła. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, 1/2 porcji przelać do foremek do 2/3 wysokości. Wstawić do zamrażalki, aby wierzch jogurtu lekko się zmroził, a warstwy nie wymieszały się całkowicie. Do pozostałego jogurtu dodać kakao i dokładnie zmiksować całość. Przelać do foremek, włożyć patyczki i całkowicie zamrozić najlepiej przez całą noc. Przed wyjęciem lodów, foremkę można wstawić na kilka sekund do miski z gorącą wodą. Smacznego!
Rady: W wersji fit cukier puder można zastąpić ksylitolem lub stewią.
Dla urozmaicenia smaku do jogurtu można dodać miąższ z laski wanilii.
Ilość cukru w przepisie można zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od waszych preferencji i słodyczy owoców, należy pamiętaj jednak, że po zamrożeniu lody stracą nieco swoją słodycz.
piękne zdjęcia, a same lody muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńSą, są pyszne :)
Usuńwow, wyglądają pyszniej niż te sklepowe.
OdpowiedzUsuńI świetnie smakują :)
Usuń