poniedziałek, 12 czerwca 2017

Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

Takie lody mi się zamarzyły :) Owocowe i lekkie zarazem. Świetna propozycja dla łasuchów dbających o ograniczenie wartości kalorycznej spożywanych latem łakoci. Lody te, choć nie są tak puszyste jak te przygotowane na bazie kremówki i żółtek, zdecydowanie są moim faworytem wśród letnich, lżejszych deserów. Super smaczne i mocno orzeźwiające, a do tego przygotowane ze składników, które z reguły zawsze mamy pod ręką. Koniecznie spróbujcie ;)


Składniki (na ok. 6 sztuk):
200 g truskawek
1 łyżka cukru pudru 
300 g gęstego jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru pudru 
1 czubata łyżka gorzkiego kakao




Truskawki umyć i usunąć szypułki. Zmiksować z 1 łyżką cukru pudru za pomocą blendera, przelać do foremek na lody do 1/3 wysokości. Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalki, aby masa lekko się zmroziła. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, 1/2 porcji przelać do foremek do 2/3 wysokości. Wstawić do zamrażalki, aby wierzch jogurtu lekko się zmroził, a warstwy nie wymieszały się całkowicie. Do pozostałego jogurtu dodać kakao i dokładnie zmiksować całość. Przelać do foremek, włożyć patyczki i całkowicie zamrozić najlepiej przez całą noc. Przed wyjęciem lodów, foremkę można wstawić na kilka sekund do miski z gorącą wodą. Smacznego! 

Rady: W wersji fit cukier puder można zastąpić ksylitolem lub stewią. 
Dla urozmaicenia smaku do jogurtu można dodać miąższ z laski wanilii. 
Ilość cukru w przepisie można zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od waszych preferencji i słodyczy owoców, należy pamiętaj jednak, że po zamrożeniu lody stracą nieco swoją słodycz.

  Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

4 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...