Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
200 ml ciepłego mleka
2 płaskie łyżeczki drożdży instant
1 płaska łyżeczka soli
1 1/2 łyżeczki cukru
40 g stopionego masła
1 średnie jajko
Farsz:
250 g gotowanego mięsa drobiowo-wołowego (może być z rosołu)
1/2 ugotowanej marchewki (z rosołu)
1/2 ugotowanej pietruszki (z rosołu)
1/4 ugotowanego małego selera (z rosołu)
1 średnia cebula
300 g pieczarek
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki majeranku
Dodatkowo:
1 jajko (do posmarowania bułek)
czarnuszka, sezam, mak lub nasiona chia (do posypania)
Farsz: Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem zmielić w maszynce lub blenderze. Na oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulę, kiedy nabierze złotego koloru dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć na mocnym gazie, do odparowania płynu. Pieczarki dodać do zmielonego mięsa i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i majerankiem.
Ciasto: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, roztrzepane jajko, ciepłe mleko oraz cukier. Wyrabiać, stopniowo dolewając masło. Kiedy składniki się połączą, a ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrobione, należy nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 50 minut. Podrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i chwilę wyrobić. Podzielić na 10 równych porcji. Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją i lekko rozwałkować. Na środek nałożyć po 2 łyżki nadzienia i zawijając do góry brzegi ciasta dokładnie je zlepić. Bułki układać zlepieniami do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułki przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Podrośnięte bułki posmarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 25 minut, do ładnego zarumienienia. Podawać z ketchupem na ciepło lub zimno. Smacznego!
Rady: Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać do niego kilka łyżek rosołu.
Dla zaoszczędzenia czasu ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba.
Ale ślicznie wyglądają) )
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A jak smakują ;)
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń