niedziela, 3 lipca 2016

Tort jagodowy z owocami lata

Bajecznie kolorowy, pachnący latem, kremowy i rozpływający się w ustach tort jagodowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wbrew pozorom przygotowanie takiego tortu nie zajmuje dużo czasu, a efekt nie tylko cieszy oko, ale także podniebienie. Krem jagodowy ma zapach lata, jędrne, soczyste owoce nadają mu charakteru, a chrupiąca czekolada oraz listki mięty fantastycznie współgrają z pozostały składnikami. Taki tort zamarzył mi się kilka dni temu. Wizję zrealizowałam, a efektem końcowym musiałam podzielić się z Wami jak najszybciej :) 


Składniki: 
Biszkopt:
6 dużych jajek (klasy L lub XL 1 szt o wadze ok. 70 g)  
1 niepełna szklanka (200g) cukru  
1 szklanka (150 g) mąki tortowej
1/2 szklanki (100g) mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu  
szczypta soli 
Krem jagodowy:
700 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan fixu
90 g białej czekolady
250 g jagód
1 łyżka żelatyny
Poncz: 
1/2 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii 
Dodatkowo:
100 g malin
100 g truskawek
100 g jagód
100 g czereśni
1 łyżka posiekanej białej czekolady
1 łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 
listki mięty (do dekoracji)





Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek. 
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty. 
Krem jagodowy: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Jagody zblendować, do jagód dodać żelatynę i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić do temp. pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać rozpuszczoną czekoladę i jagody z żelatyną. Zmiksować do połączenia się składników. 
Wykończenie: Blat biszkoptowy nasączyć ponczem. Krem podzielić na 3 porcje. Rozsmarować 1 porcję kremu jagodowego. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem i wysmarować kolejną porcją kremu. Przykryć trzecim blatem, lekko go nasączając. Ostatnią porcją kremu wysmarować wierzch i boki tortu. Owoce umyć i osuszyć. Z truskawek usunąć szypułki, z czereśni pestki. Tort udekorować owocami, posypać czekoladami i ozdobić listkami świeżej mięty. Tort wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Smacznego! 

To już trzecia moja propozycja zgłoszona do konkursu Akademii Kulinarnej Whirpool, Warszawskiej szkoły gotowania z siedzibą w awangardowej przestrzeni Soho FactoryAkademia obchodzi właśnie swoje 3 urodziny, więc powód do świętowania jest szczególny :) Z tego miejsca chciałabym złożyć gospodarzom tego miejsca: Marco Ghia oraz Emiliano Castagna, najserdeczniejsze życzenia: mnóstwa fantastycznych, kulinarnych inspiracji, niestygnącej pasji, zaangażowania i zapału, do tworzenia kolejnych niesamowitych, kulinarnych dzieł sztuki :)


5 komentarzy:

  1. Wygląda bosko! Sama chętnie zjadłabym kawałek (i to nie jeden) :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa dieta i jej sekret

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy mogę ominąć czekoladę w kremie? I czy jagody mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można pominąć dodatek czekolady w kremie, jagody mogą być mrożone :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...