Składniki (na tartę o średnicy 28 cm):
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka (z dużych jajek o wadze ok. 70 g)
szczypta soli
1 łyżka lodowatej wody
Budyń:
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
1 1/2 łyżki cukru
400 ml mleka 3,2%
Owoce:
450 g czerwonej porzeczki
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
2 białka
110 g cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, wodę i żółtka. Zagnieść kruche ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i dopiec tartę kolejne 15 minut.
Budyń: Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu na 400 ml mleka.
Owoce: Porzeczki umyć, osuszyć i usunąć gałązki. Do owoców dodać cukier waniliowy i mąkę. Wymieszać. Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika i rozsmarować na niej budyń. Na budyniu ułożyć owoce.
Beza: Białka ubić na sztywno z cukrem. Kiedy piana będzie sztywna i szklista dodać mąkę i krótko zmiksować. Bezę od razu wyłożyć na wierzch tarty. Tartę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 30 minut, pod koniec pieczenia zmniejszyć temp. do 100 stopni włączyć termoobieg i grzałkę dolną i podsuszyć bezę przez ok. 10 minut, aż będzie chrupiąca z wierzchu. Przed rozkrojeniem tartę całkowicie wystudzić. Smacznego!
musi być pyszna, uwielbiam połączenie słodyczy i kwaskowych owoców.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, a połączenie smakowe super :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za bezą, ale ta wygląda pięknie! Tarta idealna na lato :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńporzeczki mają więcej witaminy c niż cytryna
OdpowiedzUsuńWłaśnie zdałam sobie sprawę jak dawno nie jadłam czerwonej porzeczki! Ale mi narobiłaś smaka! Jeszcze dzisiaj biegnę po składniki i zabieram się za pieczenie, uwielbiam Twoją kuchnię!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńSuper przepis. Chętnie go wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, będzie pysznie! :)
UsuńWygląda wspaniale, arystokratycznie bym rzekła :D To będzie dla mnie wyzwanie, ale warto je podjąć, do pracy
OdpowiedzUsuńp.s. trzymajcie kciuki ;)
Trzymam kciuki, na pewno się uda :) I życzę smacznego!
UsuńKwaśne owoce świetnie przełamują słodycz ciasta. :) A przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper, że jako owoce wybrałaś właśnie porzeczki bo je uwielbiam ! Pychota
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńKwaśne owoce i słodka, chrupiąca beza :) Mamy podobne gusta :)
OdpowiedzUsuńPrzepis spadł mi z nieba, zbliżają się imieniny a mam zamrożone porzeczki - wiem już co przygotować dla gości.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji :)
UsuńMuszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńŚliczna ta tarta, piękny kolor mają te porzeczki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie po 52 triki kuchenne, które ułatwią gotowanie.
Na pewno o większości nie mieliście pojęcia !
Raczej beza wychodziła mi spalona na brąz, a tu masz taką ładną, jasną. To podsuszanie z termoobiegiem to dobry pomysł, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńBezę należy suszyć, nie piec. Temp. z termoobiegiem jest zawsze wyższa o 25 stopni. Im dłużej, ale w niższej temp. suszy się bezę tym jest bardziej jasna, lepiej ususzona i smaczniejsza.
UsuńKoniecznie trzeba spróbować, bo na zdjęciach tarta wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :)
UsuńPołączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnych porzeczek....hmm. Cóż może być smaczniejszego. Dla mnie strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o połączenie smaku. I do tego wygląda cudownie...
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam to połączenie :) Smakuje bajecznie!
UsuńWygląda przepysznie. Muszę spróbować w domu;)
OdpowiedzUsuńBossskie, ale to nic nowego u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ;)
A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Muszę spróbować ją upiec. Zapraszam do mnie na słodkie przepisy: www.ekocozy.blogspot.com
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezę a w połączeniu z porzeczkami jest świetna, polecam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie bezy z porzeczkami, ale niestety rzadko łączę, bo u mnie w domu nie przepadają :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezę a w połączeniu z porzeczkami jest świetna, polecam!
OdpowiedzUsuńDziwne, nabrałem ochoty na tartę;D
OdpowiedzUsuńpyszne dania i super przepisy
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Zrobię w weekend. Dzięki
OdpowiedzUsuńSuper :) Życzę smacznego <3
Usuń