sobota, 14 czerwca 2014

Sernik marmurkowy na zimno z truskawkami

Koncepcja tego sernika początkowo była inna. Chciałam zrobić klasyczny sernik dwuwarstwowy, biało-czerwony. Pomyślałam jednak, że można przygotować go ciekawiej, mieszając delikatnie dwie warstwy tworząc mozaikę z sera i zmiksowanych truskawek. Efekt końcowy jest ciekawy, a sernik pyszny - nie za słodki, delikatny i idealny na letnie upały. Polecam :) 


Składniki:
Masa serowa:
700 g sera twarogowego na sernik
200 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/2 łyżki żelatyny
Masa truskawkowa:
500 g truskawek 
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
100 g biszkoptów
1 galaretka truskawkowa
250 g truskawek






Śmietanę połączyć z serem. Dodać cukier i ekstrakt. Zmiksować do połączenia się składników. 
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Zmiksować na pulpę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić i letnią wlać do truskawkowej masy. Zmiksować. Odstawić do lekkiego stężenia. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Ser zmiksować i cienką strużką wlewać żelatynę. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 2-3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie, tak jak w przypadku ciasta "zebra". Za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić na cieście esy, dotykając prawie dna tortownicy. Sernik wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Sernik wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc. Smacznego!

Rady: Jeśli truskawki są słodkie można dodać do nich mniej cukru. 
Sernik można też zrobić bez spodu, na upieczonym biszkopcie lub zrobić spód z pokruszonych ciastek i stopionego masła.

15 komentarzy:

  1. wygląda pięknie ;) i bedzie robiony w ramach prezentu imieninowego ;)))) dziękuje za inspiracje ;) pozdrawiam serdecznie iza

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie, świetny pomysł z tym marmurkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny...;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudownie. pysznie, już wieki nie jadłam sernika na zimno

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentacja n 6, a jeśli i tak smakuje, to rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy smietana 30% jest slodka? taka do ubijania? Mieszkam za granica i nie bardzo znam polskie produkty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, śmietanka 30 % lub 36 % to śmietanka słodka - taka do ubijania.

      Usuń
  7. Sernik jest przepyszny! Jeszcze takiego nie jadlam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepięknie :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada tak pięknie i smakowicie że biorę się do roboty. Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam cieplutko. Elżbieta-:))))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...