Na święta musi być sernik. I choć na blogu jest kilka serników, zarówno tych pieczonych jak i tych na zimno, dziś postanowiłam sięgnąć po nowy przepis do starego zeszytu mojej mamy. Miałam ochotę na taki właśnie delikatny sernik na kakaowym spodzie :) Nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła czegoś w przepisie...dodałam do niego startą skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Wyszło pysznie. Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200g masła
4 żółtka
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki gorzkiego kakao
Sernik:
1 kg sera półtłustego trzykrotnie zmielonego
4 duże jajka
150 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Spód: Mąkę z proszkiem i kakao przesiać, dodać cukier i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać składniki. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
Sernik: Miękkie masło utrzeć ze 100 g cukru. Białka oddzielić od żółtek. Do ubitego masła dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać ser i zmiksować krótko na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Pianę z białek dodać porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać budyń i ponownie wymieszać.
Na spód blaszki (36x26cm) zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2/3 ciasta, dokładnie wylepiając spód i wyższy rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na kakaowy spód wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-55 minut. Przed rozkrojeniem sernik całkowicie wystudzić. Smacznego!
Lubię sernik z kakaowym ciastem ;D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenie! Piękny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wybornie!
OdpowiedzUsuńsernik wygląda pięknie i na pewno jest pyszny
OdpowiedzUsuńCzy można go piec z termoobiegiem? Niestety termostat mi się popsuł i nagrzewa się tylko do 100. Ale na termoobiegu dziala;p I 2 pytanie:nie opada ten serniczek?
OdpowiedzUsuńNie piekłam tego sernika z termoobiegiem. Ale myślę, że można zaryzykować, zmniejszając temperaturę o ok. 25 stopni. Sernik raczej nie opada, choć nie wiem, jak będzie w przypadku pieczenia z termoobiegiem.
UsuńA ser z kubelka mozna dac? Jesli tak to jaki najlepszy zeby byl gesty?
UsuńMoże być, choć lepszy będzie samodzielnie zmielony twaróg.
UsuńPrzepyszny...tak lekki i puszysty. Ja robilam z sera w wiaderku Wloszczowa. Wyszlo super
OdpowiedzUsuń