piątek, 18 kwietnia 2014

Delikatny sernik na kakaowym cieście

Na święta musi być sernik. I choć na blogu jest kilka serników, zarówno tych pieczonych jak i tych na zimno, dziś postanowiłam sięgnąć po nowy przepis do starego zeszytu mojej mamy. Miałam ochotę na taki właśnie delikatny sernik na kakaowym spodzie :) Nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła czegoś w przepisie...dodałam do niego startą skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Wyszło pysznie. Polecam :) 


Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g margaryny
4 żółtka
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki gorzkiego kakao
Sernik:
1 kg sera półtłustego trzykrotnie zmielonego
4 duże jajka
150 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 



Spód: Mąkę z proszkiem i kakao przesiać, dodać cukier i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i posiekać składniki. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. 
Sernik: Miękkie masło utrzeć ze 100 g cukru. Białka oddzielić od żółtek. Do ubitego masła dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać ser i zmiksować krótko na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Pianę z białek dodać porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać budyń i ponownie wymieszać. 
Na spód blaszki (36x26cm) zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2/3 ciasta, dokładnie wylepiając spód i wyższy rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na kakaowy spód wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-55 minut. Przed rozkrojeniem sernik całkowicie wystudzić. Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja IV

8 komentarzy:

  1. Lubię sernik z kakaowym ciastem ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie połączenie! Piękny Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik wygląda pięknie i na pewno jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można go piec z termoobiegiem? Niestety termostat mi się popsuł i nagrzewa się tylko do 100. Ale na termoobiegu dziala;p I 2 pytanie:nie opada ten serniczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam tego sernika z termoobiegiem. Ale myślę, że można zaryzykować, zmniejszając temperaturę o ok. 25 stopni. Sernik raczej nie opada, choć nie wiem, jak będzie w przypadku pieczenia z termoobiegiem.

      Usuń
    2. A ser z kubelka mozna dac? Jesli tak to jaki najlepszy zeby byl gesty?

      Usuń
    3. Może być, choć lepszy będzie samodzielnie zmielony twaróg.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...