Czy jest coś pyszniejszego od kawałka ciepłej, domowej szarlotki? Jest! Dwa kawałki ciepłej, domowej szarlotki! :) Pyszne chrupiące ciasto i rozpływające się w ustach jabłka z aromatycznym cynamonem. W takim towarzystwie popołudniowa kawa staje się podwójną przyjemnością...
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki tortowej
250 g zimnego masła
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
1 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować do lodówki. Drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Startym ciastem dokładnie wykleić spód. Ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Przesmażyć chwilę delikatnie mieszając, tak aby jabłka się nie rozpadły. Jabłka przełożyć na podpieczony spód i delikatnie docisnąć. Na tarce (na grubych oczkach) zetrzeć na jabłka schłodzoną część ciasta. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dziękuję za ten przepis, z przyjemnością go wypróbuję w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Basia
Pycha, uwielbiam szarlotki:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda Twoja szarlotka, z pewnością też wspaniale smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jesienne szarlotki , cienko ciasta i grubo jabłek :)
OdpowiedzUsuńmmmmmm uwielbiam szarlotkę ;D
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńOjj takiej szarlotce ciężko by się było oprzeć. Nawet po dwóch kawałkach :))
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam zapach szarlotki :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńświetna zachęta do wypieku :) rozbawiło mnie to, ale masz rację! Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMusi być pyszka :)))
OdpowiedzUsuńo rany jakie pyszności:) bosko wygląda!
OdpowiedzUsuńkompozycja przepiękna!
OdpowiedzUsuńklasyczne - pyszne :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Uwielbiam szarlotkę, a cynamon leżący obok niej dodaje tylko nietuzinkowego uroku :) Chyba dzisiaj przypomnę sobie ten smak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja szarlotka juz pachnie :D !! dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńszarlotka rewelacyjna.... szybko i smacznie polecam .... z innych przepisów też na pewno skorzystam
OdpowiedzUsuńJuż kilka razy skorzystałam z Twoich przepisów-rewelacja. a szarlotka przepyszna
OdpowiedzUsuńNa jaki rozmiar blaszki przepis?
OdpowiedzUsuńJa piekłam na blaszce 31x21 cm.
Usuńjest naprawdę bardzo pyszna :) kilkakrotnie ją piekłam i wszyscy byli zadowoleni. W przepisie zmieniłam tylko ilość masła, tzn. dałam pół kostki i dodałam ok pół szklanki oleju rzepakowego - ciasto dobrze i szybko się zagniotło. Dziękuję
OdpowiedzUsuńPyszne! Dziękuję! Szarlotka zjedzona w jedno popołudnie. Dzieciaki były zachwycone!
OdpowiedzUsuńMoja właśnie się piecze :) wygląda apetycznie, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńskorzystałem z przepisu placuszek bardzo dobry !! ze względu na to że nie ma w chwili obecnej na rynku dobrych świeżych jabłek pozwoliłem sobie dodać gotowe ze słoika jabłka prażone z firmy pińczów ale powiem że smak zachecający
OdpowiedzUsuńJakiej wielkosci formy trzeba uzyc na ta ilosc ciasta?
OdpowiedzUsuńPiekłam w blaszce 31x21 cm.
UsuńPiękna! Jedzmy szarlotkę na złość Putinowi! :D
OdpowiedzUsuńHehe...i ku radości polskich sadowników ;)
UsuńSzarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto! I jak ja Ci takich pięknych zdjęć zazdroszczę:( Jeszcze z 10 lat blogowania i moje też będą takie piękne:) Polecam też moją wersję dietetyczną szarlotki: http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/dietetyczna-szarlotka-bez-maki-zotka.html
OdpowiedzUsuńTe jablka trzeba przesmazyc na jakims oleju?
OdpowiedzUsuńNie, żaden tłuszcz nie jest potrzebny, jabłka należy chwilę przesmażyć na suchej patelni - powinny poddusić się w soku, który puszczą.
Usuńwlasnie sie biore za pieczenie , zapraszam
OdpowiedzUsuńprzepyszna szrlotka:-)-JEST TO MOJ ULUBIONY PRZEPIS
OdpowiedzUsuńJutro znów zrobię szarlotkę jest PYCHOTKA. Mus robię po swojemu lubię lekko kwaskowaty - zaostrza smaczek.
OdpowiedzUsuńRobi się szybko i zawsze wychodzi!!!
ja użyłem podwójnej ilości składników. jabłka Jonagold (twarde soczyste słodkawe) . pierwszą warstwę piekłem w 170 stopni przez 18 minut z termoobiegiem. drugą część ciasta najlepiej przed włożeniem do lodówki podzielić na mniejsze części bo jak są zimne to lepiej sie je tarkuje . teraz włożyłem do piekarnika na 160 stopni z termoobiegiem i za godzine zdam relacje:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam jabłecznik. Jest to mój ulubiony idealnie kruche ciasto rozpływa sie w ustach
OdpowiedzUsuńTa szarlotka jest najlepsza na świecie! Przepis już przekazałam siostrze i teściowej :)
OdpowiedzUsuńPiekłam szarlotkę według tej receptury dzisiaj jak i tydzień temu ;) Ciasto jest fantastyczne, pięknie pachnące cynamonem, a przepis nie jest ani skomplikowany, ani drogi. Bardzo dziękuję za zamieszczenie go:)
OdpowiedzUsuńZawsze, gdy piekę szarlotkę kieruję się według tego przepisu. Wychodzi świetnie. Polecam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam z szarą renetą - pyszna, wspaniała, najlepsza jaką jadłam. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony przepis. Te kruche ciasto jest tak cudowne, że używam go też do ciast z innych owoców.
OdpowiedzUsuńSzarlotka przepyszna oczywiście przepis zapisany. Piekłam już parę razy i za każdym razem jestem pod wrażeniem. Jest idealna i bardzo szybko się ją robi. Pozdrawiam autorkę przepisu😊
OdpowiedzUsuńLepszego przepisu i szarlotki nie widzialam. Zjedliśmy na ciepło z gałka lodów waniliowych. Gratulacje:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało ;) Dziękuję za komentarz :)
UsuńWspanialy przepis. W koncu odkrylam swój ulubiony smak szarlotki.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że miałam w tym swój udział :)
UsuńO takie ciastko to ja rozumiem. Szarlotka idealna :)
OdpowiedzUsuńUlubiona szarlotka calej mojej rodzinki. Nie zamienie tego przepisu na zaden inny.Szybka ,prosta i bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńWlasnie robie nasza ulubiona szarlotke tym razem na prosbe Meza... Mniam bedzie do kawki...
OdpowiedzUsuńOla 3 mies. robilam babke marmurkowa dzien w dzien pozniej plesniaka a teraz wracam do naszej ulubionej szarlotki, wlasnie sie piecze a jaki zapach sie unosi w mieszkaniu mniam. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń