To jedna z najpyszniejszych szarlotek jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis znaleziony w starym zeszycie z zapiskami mamy. Kruche, chrupiące ciasto z orzechami laskowymi, soczystymi jabłkami i masą budyniowo-jajeczną to prawdziwa poezja smaku :)
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
200 g zimnego masła (82 % tłuszczu)
180 g cukru
szczypta soli
1 duże jajko
1/2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
1 kg jabłek (szara reneta)
3 łyżeczki cynamonu
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
2 duże jajka
125 g cukru
Dodatkowo:
3/4 szklanki orzechów laskowych
Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i zimne pokrojone w drobną kostkę masło. Posiekać nożem składniki, dodać jajko, wodę i zagnieść (ręcznie lub w robocie) ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Orzechy zmiksować lub posiekać na drobno.
Do mleka dodać budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepać. Ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta na wierzch, pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić dno (wcześniej wysmarowanej i wyspanej bułką) formy (26x31 cm). Ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Na podpieczonym cieście wysypać starte orzechy, następnie jabłka, posypać je cynamonem, zalać przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostałego ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Ciasto wstawić do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić. Smacznego!
Podoba mi się bardzo ta szarlotka. Na pewno niebawem ją upiekę :-) Ostatnio gościłam u mnie tatrzańską, też pyszna.
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle apetycznie; zapisuję i również upiekę ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńWygląda super i bardzo ciekawa jest ta masa:)
OdpowiedzUsuńobłędna:) ach ach
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, już zapisane ;)
OdpowiedzUsuńMniam......
OdpowiedzUsuńWitam! Czy ten budyn trzeba wczesniej ugotowac czy tylko wymieszac z jajkami i taki surowy wylac na podpieczone ciasto?
OdpowiedzUsuńSuchy budyń dajemy do mleka i jajek - tak jak w przepisie.
Usuńzrobiłam; bardzo smaczna
OdpowiedzUsuńA budyń kupujemy z cukrem czy bez? Planuję taką upiec niedługo bo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBudyń jest bez cukru, cukier dodajemy osobno, tak jak w przepisie.
Usuń