poniedziałek, 2 września 2013

Przecier pomidorowy na zupę/sos mojej mamy

Przepisy mam i babć mają w sobie coś magicznego. Zawsze kiedy korzystam z takiego przepisu czuję, że przygotowuję coś wyjątkowego, nawet jeśli byłby to zwykły placek z owocami. Podobnie jest z tym przepisem na przecier pomidorowy mojej mamy. Pomidorówka przygotowana na jego bazie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nic nie podrobi tego smaku :) Oczywiście taki przecier najlepiej smakuje z pomidorów z własnego ogródka, ale z powodzeniem można go przygotować z pomidorów zakupionych u zaprzyjaźnionego sprzedawcy :) Takie słoiczki pełne słońca, idealnie sprawdzą się w środku srogiej zimy, kiedy najdzie nas ochota na przygotowanie rozgrzewającej zupy pomidorowej :)


Składniki (na około 8 słoików po 350 ml):
3 kg mięsistych pomidorów (ja użyłam limy)
1 1/2 łyżki soli
1 1/2 łyżki cukru
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
oliwa z oliwek (po 1 łyżeczce na każdy słoik) 



Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, schłodzić w lodowatej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, zmiksować, dodać przyprawy, sól i cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Z przecieru usunąć ziela, liście i ziarna pieprzu, przelać do wyparzonych, czystych słoików. Na wierzchu polać oliwą z oliwek. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut. 

Rady: Do przecieru można dodać ulubione zioła - bazylię czy tymianek.
Można pominąć obieranie pomidorów, ale przed nałożeniem do słoików, należy przetrzeć je przez sito, aby pozbyć się skórek. 

3 komentarze:

  1. cudownie wygląda:)nie ma jak domowe przetwory

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowego jeszcze nie robiłam. Czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. też najwyższy czas zrobić pomidorowe zapasy:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...