Jako dziecko bez opamiętania zajadałam się zasmażanymi burakami. Dziś za nimi nie przepadam, ale te w occie, starte na wiórki mogłabym jeść łyżkami i wciąż czułabym niedosyt. To najpyszniejsze buraki ze słoika jakie robiłam. Bez zbędnych dodatków, długiej listy składników, proste w wykonaniu i takie smaczne :) Polecam.
Składniki (na ok. 6 słoików 300-350 ml):
3 kg buraków
Zalewa:
1 litr wody
3/4 szklanki* octu 10%
1 1/2 łyżki soli
3/4 szklanki* cukru
125 ml oleju
* szklanka 250 ml
Buraki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki ręcznie lub w robicie. Starte buraki nałożyć do czystych, wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować. Buraki zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić. Buraki w słoikach pasteryzować przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Proste. To lubię! Zrobię takie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie buraczki zwłaszcza jako dodatek do miesa mielonego ;)
OdpowiedzUsuńWitam! Zastanawia mnie taka ilość cukru. Buraki same w sobie są słodkie. Myślę,że bez cukru będą smaczne i zdrowsze. Pozdrawiam . Mania
OdpowiedzUsuńTrzeba pamiętać, że do zalewy dodajemy także ocet, więc aby zrównoważyć smak, należy dodać cukier. Oczywiście, można zmniejszyć jego ilość według własnych preferencji. Wystarczy spróbować zalewę i zmniejszyć/zwiększyć ilość składników.
Usuńtez takie robie i bardzo smakuja mojej rodzince
OdpowiedzUsuńJa mam inny choć bardzo podobny przepis: 3 kg buraków,ugotować i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.0,5 kg cebuli pokroić w piórka, dodać do buraczków.
OdpowiedzUsuńUgotować zalewę: 1 szkl. octu, 1szkl. oleju, 1 szkl. cukru. 2 łyżki soli.Gotować ją ok 5 min, następnie dodać do niej buraki z cebulą, gotować jeszcze 5 minut.Gorące buraczki wkładać do słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem .Bez wekowania.
takich buraczków używam do zupy, lub jako surówkę na zimno i na ciepło
Usuń