Składniki:
350 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
1 3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
560 g mąki pszennej
1 3/4 łyżeczki drożdży w proszku
Do pojemnika wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko, dodać olej, sól i cukier. Składniki równomiernie zasypać mąką. W mące zrobić dołek i wsypać drożdże. Pojemnik umieścić w automacie i włączyć odpowiedni program dla chleba jasnego. U mnie program 2 (chleb jasny szybki), kolor skórki 3, czas pieczenia 2 godz. 50 min, waga 1000 g. Kiedy chleb będzie gotowy wyjąć go z pojemnika i ostudzić na metalowej kratce. Smacznego!
Przepyszny, chyba kiedyś wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńojoj jaki piękny bocheneczek:)cudeńko!
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda smakowicie. Na jaką wagę chleba jest ten przepis, 750 g czy 1000 g?
OdpowiedzUsuńChlebek jest na wagę 1000 g.
UsuńDziękuję za odpowiedź, jak wypróbuję to podzielę się opinią.
OdpowiedzUsuńA jaki typ mąki pszennej dać najlepiej?
OdpowiedzUsuńMożna dać pszenną chlebową np. 850 lub zwykłą pszenną np. typ 500.
UsuńNie wyszedł mi żaden chleb
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńwłasnie go upiekłam i jest boski- to mój 3 wypiek w automacie i szczerze polecam ( u mnie ciasto było troche gęste i dolałam odrobinę wody). Pyyycha!!!!!!
cz można użyć drożdży świeżych
OdpowiedzUsuńSama nie próbowałam piec tego chleba na drożdżach świeżych, ale myślę, że wypiek powinien się udać.
OdpowiedzUsuńPieklam kilka dni temu podobny chleb mleczny z 450g maki. Testuje przepisy z jednej ksiazeczki chlebowej, ktora dostalam juz dosc dawno temu. Ciut inne proporcje i w skladzie 2 jajka. Nastawialm automat na nocne pieczenie, rano bylam w szoku, bo chleb wyszedl bardzo wysoki, wystawal z formy. Leciutenki, delikatny, jak bulka. Nastepnym razem zaeksperymentuje z dodatkiem wiekszej ilosci cukru i rodzynek ;)
OdpowiedzUsuńChlebek pyszny a u mnie na śniadanie z kozim serem,pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńA mogłabym dodać mąki żytniej? Nie znalazłam nigdzie przepisu na chleb z żytniej mąki :(
OdpowiedzUsuńNie piekłam tego chleba na mące żytniej, więc nie dam 100% pewności, że wyjdzie. Możesz wymieszać mąkę żytnią razową pół na pół z pszenną.
UsuńCo robisz, że chleb jest taki gładki i lśniący? białko?
OdpowiedzUsuńNie smaruje niczym chleba. Wkładam do automatu składniki, tam wyrasta i się piecze.
UsuńUdał się , coś ładnego i smacznego:)
OdpowiedzUsuńZ racji tego, że byłam w pracy, a mój małżonek miał urlop, więc postanowił upiec taki chlebek. On gotuje dobrze, ale do pieczenia się nie bierze, a ten chlebek w jego wykonaniu - rewelacja
OdpowiedzUsuńPyszny, dzisiaj robilam 😊
OdpowiedzUsuńJa do ciasta dodałam ziarna słonecznika, dyni, lnu i sezamu. Wyszedł rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam.Jutro zaczynam piec chlebek pierwzy raz w Tefalu,mam tremę.
OdpowiedzUsuń