czwartek, 18 kwietnia 2013

Wiosenna sałatka z jajkiem i szynką z sosem chrzanowym

Uwielbiam sałatki. Szczególnie te lekkie, wiosenne. Kolorowe i pełne witamin. Wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca z utęsknieniem wypatruje świeżych warzyw. Dzień zaczynam wtedy od sałatki, którą zajadam na tarasie wśród śpiewu ptaków. Takie chwile mogłyby trwać wiecznie... 



Składniki:
100 g mixu sałat (z sałatą rzymską, endywią, cykorią) 
2 jajka na twardo
1/4 ogórka wężowego
4 rzodkiewki
1 gruby plaster szynki z indyka
1 dymka ze szczypiorem
Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżeczki majonezu
1 1/2 łyżeczki chrzanu
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz




Sałatę ułożyć na talerzu. Jajko pokroić na ósemki, rzodkiewki i ogórka na półplasterki, szynkę w kostkę. Wszystkie składniki ułożyć na sałacie. Dodać posiekaną dymkę. Składniki sosu połączyć. Sosem polać sałatkę. Podawać od razu. Smacznego! 

Rady: Jeśli sałatka ma być bardziej dietetyczna można pominąć majonez w sosie.
Dla wyostrzenia smaku można dodać do sałatki mieszankę pikantnych kiełków. 



3 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...