wtorek, 12 marca 2013

Gulasz indyczy z warzywami i pieczarkami

Za oknem szaro i zimno, a dziś znów zaczął prószyć śnieg...Hmm...W taką pogodę nie ma nic lepszego od talerza rozgrzewającej zupy lub gulaszu z warzywami. Dziś więc będzie przepis na taki właśnie gulasz, bardzo rozgrzewający, bo ze sporą szczyptą ostrej wędzonej papryki. Gulasz wyszedł pyszny...przepis bardzo polecam :)


Składniki:
500 g mięsa z udźca indyka (bez kości i skóry)
1 marchew
1 czerwona papryka
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
300 g pieczarek
2 ząbki czosnki
50 ml śmietany 30 %
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki 
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól morska (do smaku)



Na oleju zarumienić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić solą i smażyć do zarumienienia. Dodać pokrojony seler naciowy, marchew pokrojoną w półplasterki i pieczarki podzielone na ósemki. Smażyć krótką chwilę. Dołożyć pokrojoną paprykę i zalać wszystko wodą, w takiej ilości, aby zakryła składniki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dusić do miękkości około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać łyżkę masła i śmietanę. Wymieszać do połączenia się składników. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę i dodać do gulaszu. Wymieszać i podgotować do zagęszczenia się sosu. Gulasz podawać z kaszą, makaronem lub pieczywem. Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Jezu już mi ślina cieknie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. właśniw robie mam nadzieje że bedzie dobry;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam i musze przyznac ze rewelacyjny jest ten gulasz��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...