Składniki:
100 g kaszy gryczanej
140 g gorzkiej czekolady (70%)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej espresso
75 g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 jajka
100 g cukru
50 g mąki
szczypta soli
Sos śliwkowy
200 g śliwek (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła
1/2 łyżki bułki tartej
Ciastko: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać cukier. Zmiksować na pure. Masło z czekoladą i kawą rozpuścić w rondelku i przestudzić. Jajka ubić ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym na puszysto. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem i kawą. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz kaszę. Ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Kokilki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremek przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
Sos: Śliwki (jeśli były mrożone) rozmrozić. W rondelku zagotować cukier z sokiem pomarańczowym. Dodać śliwki i smażyć do czasu, aż śliwki zmiękną i utworzy się syrop. Zdjąć z ognia i dodać cynamon oraz startą skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładki sos. Upieczone ciastka wyciągnąć z foremek i polać sosem. Udekorować startą skórką z pomarańczy i cząstkami śliwek. Smacznego!
Przypominam o trwającym konkursie (KLIK)
cudnie wygląda to ciacho!
OdpowiedzUsuńczekolada i wiśnie i jestem w kulinarnym niebie! a zwłaszcza moje podniebienie :D
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam sernik gryczany i był bardzo smaczny :)) kasza gryczana się sprawdza!
Czekolada i wiśnie z pewnością też byłyby fajnym połączeniem. W tym przepisie wykorzystałam jednak śliwki :)
Usuńhmm..rewelka! A myślalaś, żeby kaszę zmielić na mąkę i upiec z niej babeczki? Myślę, że też mogłoby całkiem nieźle wyjść. pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że takie babeczki smakowałyby wybornie :) Chyba następnym razem pomyślę, nad wypiekiem ze zmieloną kaszą :)
Usuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńI są naprawdę pyszne :)
UsuńPiękne, na pewno świetnie smakuje - ustawiam w kolejce do wypróbowania :-D
OdpowiedzUsuńoczarowałaś mnie tym ciachem :) robiłam ciacho skąpane w śliwkach na górze i było idealne, więc i to jest do wypróbowania! Podoba mi się też dodatek kaszy gryszanej. Mannej używałam, gryczanej jeszcze nie, ale chętnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńmniam! muszą cudownie smakować :)
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie:) genialne połączenie!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie - te śliwki kuszą ogromnie!
OdpowiedzUsuń