Składniki:
1 duży kalafior
2 łyżki masła
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka posiekanego koperku
4 łyżki płatków migdałowych
sól lub domowa jarzynka
biały pieprz
szczypta cukru
Masło rozpuścić w rondlu. Dodać posiekaną w piórka cebulę, szczyptę cukru i soli. Zrumienić. Dodać posiekany czosnek. Podsmażyć krótko i zalać wodą. Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Dodać do garnka. Przyprawić solą lub jarzynką, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i curry. Dotować na małym ogniu do miękkości. Zupę zmiksować na gładkie pure. Ponownie zagotować i doprawić do smaku. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Zupę podawać posypaną płatkami i posiekanym koperkiem.
Krem z kalafiora bardzo lubię! Widze, że teraz jest czas na kremy, u mnie też był, tylko że z marchewki :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie widziałam tak fajnie przyozdobionej zupy! Genialny pomysł. A kalafiorowa to moja ulubiona zupa!
OdpowiedzUsuńJejku ! Twoje potrawy wyglądaja przepieknie ;) az szkoda by bylo jesc :)
OdpowiedzUsuń