piątek, 17 sierpnia 2012

Krążki z cukinii

Cukinia ostatnio króluje na naszym stole. Przetwarzam zbiory z ogródka, które są w tym roku naprawdę obfite. Było ciasto z cukinią, leczo oraz łódeczki z cukinii. Przyszła pora na cukinię w roli głównej w postaci krążków z patelni. Przepis mało wyszukany, ale to jeden ze smaków, które bardzo lubię. Miękki miąższ smażonej cukinii świetnie komponuje się z chrupiącą panierką, a całość dopełnia aromat świeżego tymianku. Ten przepis znam od lat, pamiętam go jeszcze z dzieciństwa i często do niego wracam. 


Składniki:
2 średnie cukinie

2 jajka
3/4 szklanki bułki tartej
3 łyżki sera pecorino romano 
domowa jarzynka
świeżo zmielony czarny pieprz
czosnek granulowany
ostra papryka
świeży tymianek
olej (do smażenia)



Cukinię obrać ze skórki, przeciąć na pół i za pomocą łyżki do robienia kulek wydrążyć nasiona. Tak przygotowane "tunele" pokroić na krążki grubości około 1 cm. Jajka roztrzepać. Dodać jarzynkę, pieprz, czosnek i paprykę, w takiej ilości, aby jajka były mocno przyprawione. Do bułki dodać starty ser. Krążki cukinii panierować w jajku, bułce i piec na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone krążki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące, posypane listkami tymianku. Smacznego! 

10 komentarzy:

  1. ale smakowite krążki! zjadłabym takie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pysznie wygląda :) W takiej formie cukinii jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzialena koniecznie spróbuj :)

      Usuń
  3. zawsze robiłam ze środkiem, a takie krążki fajnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusiu, ze środkiem można robić jeśli mamy młodą, małą cukinię. Wtedy nie trzeba wydrążać pestek.

      Usuń
  4. ładnie to wygląda ;) krążki również bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mam dużą cukinię - zrobię takie krążki :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...