wtorek, 21 sierpnia 2012

Brownies według Pascala

Dziś przepis z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj 2" na pyszne brownies podane na ciepło z lodami. Nie byłabym sobą gdybym trochę nie zmodyfikowała przepisu, dodając między innymi o 100 g mniej cukru, bo choć brownies jest mocno słodkie, ilość podana w przepisie wydawała mi się zbyt duża. Brownie wyszło naprawdę pyszne...Lekko wilgotne, ale idealnie upieczone, mocno czekoladowe i z chrupiącą skórką. Podane z lodami to idealne, bajecznie smaczne połączenie, które dostarczyło nowych bardzo ciekawych wrażeń smakowych. Zresztą...sami spróbujcie!


Składniki:
120 g przesianej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
150 g stopionego ciepłego masło
250 g cukru (u Pascala 350 g)
80 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
4 roztrzepane jajka
150 g gorzkiej czekolady (70% kakao) stopionej w kąpieli wodnej
50 g czekolady w małych kawałkach
lody śmietankowe
cukier puder (ja pominęłam)
pergamin i masło do posmarowania formy



Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem) lub 200 stopni (bez termoobiegu). Mąkę z proszkiem i kakao przesiać. W gorącym, stopionym maśle rozpuścić cukier, mieszając za pomocą trzepaczki (ja użyłam miksera). Kiedy cukier się rozpuści wlać jajka, cały czas miksując (ucierając). Gdy masa będzie jednolita dodać roztopioną czekoladę i orzechy. Mieszać (ubijać) do połączenia. Dodać połowę sypkich składników wymieszać (ubić) dodać pozostałą część. Mieszać, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i kilka razy uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki czekolady. Piec około 30-35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i podawać z lodami. Smacznego! 


14 komentarzy:

  1. wygląda baardzo apetycznie! porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostało jeszcze pół blaszki, śmiało, możesz się częstować :)

      Usuń
  2. A już myślałam że tylko ja mam manię zmniejszania ilości cukru o połowę w prawie każdym przepisie :P
    Pysznie wyszło Twe brownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam:) Baardzo smaczne:) Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory robiłam z innego przepisu, ale też wychodziło dobre. Następnym razem jednak wypróbuję Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pracowałam dla Pascala, ale tego ciasta nie próbowałam!

    Zaprszam do nas: http://selonkm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Od kiedy do Brownie dodaje się proszek do pieczenia? To ciasto z założenia jest z zakalcem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam według przepisu Pascala. Jeśli ktoś woli cięższe ciasta można zrezygnować z proszku do pieczenia.

      Usuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Dzisiaj pozwolę sobie przetestować ten przepis (też jestem zwolennikiem obniżania cukru w cieście) .

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam. Wyszedł bardzo, bardzo czekoladowy murzynek - puchate, miękkie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast mąki pszennej można użyć owsianej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można pokombinować, ale brownie na mące owsianej jeszcze nie robiłam.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...