Składniki:
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 pojedyncza pierś z kurczaka (250 g)
250 g pieczarek
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów (400 g)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
garść świeżej bazylii
gałązka świeżego tymianku
gałązka świeżego majeranku
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
W garnku podgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną pierś z kurczaka. Podsmażyć. Do podsmażonych składników dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w paski cukinię i paprykę. Pomidory w puszcze zmiksować z koncentratem, ziołami, cukrem, chili i słodką papryką. Doprawić solą i pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sosem zalać warzywa z mięsem i gotować bez przykrycia, aż do zredukowania się płynu i zagęszczenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!
ale apetycznie wygląda :)))
OdpowiedzUsuńIzaa zanim zdążył ugotować się ryż zjadłam chyba połowę ;)
Usuńsuper :) dodałabym jeszcze ananasa jak w Uncle Ben's
OdpowiedzUsuńWeronika też o tym pomyślałam ;) Ale akurat ananas wyszedł :)
Usuńa ja bym właśnie ananasa nie dodawała ;) nie dlatego, że nie lubię ale wszystkie te pospolite sosy słodko-kwaśne mają ananas. Zawsze to coś innego :)
OdpowiedzUsuńNie wiem co mają pospolite sosy, bo ich nie jadam :) Myślę, że bez ananasa potrawka i tak jest odpowiednio słodka :)
Usuńuwielbiam takie dodatki do ryżu:) twoja potrawa ma niebiański kolor:)
OdpowiedzUsuńpychota
Antenka powiedziałabym raczej, że diabelski kolor ;) Tak wyglądała w rzeczywistości nigdy nie retuszuje zdjęć :)
Usuńjadłam ostatnio coś bardzo podobnego, pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny! Przesadziłam z chili i pieprzem...Nie mam wyczucia chyba:)
OdpowiedzUsuńRobię podobny sos na bazie swoich pomidorów do słoików na zimę. do części nie dodaję bazylii bo za nią nie przepadam. Pycha pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJedzonko wyszlo pyszne tylko tak jak ktoś prędzej powiedział następnym razem dodam ananasa...
OdpowiedzUsuńMożna by do przepisu dodać ze opcjonalnie mozna dac ananasa.
Ja wprawdzie nie miałam świeżych ziół i wszystkie dałam suszone ale danie wyszło rewelacyjnie. Bardzo pyszny przepis,dziekuje.
z ananasem pyszne.....
OdpowiedzUsuńZrobiłam potrawkę, dodałam sporo chili, podałam z ryżem - wyszło przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńWitam kiedy dodać sos sojowy??
OdpowiedzUsuńSos sojowy można dodać do pomidorów przed miksowaniem.
UsuńCzy zamiast pomidorów z puszki, które trzeba zblendować nie łatwiej byłoby dodać passatę?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można zastąpić passatą. Pomidory z puszki po zblendowaniu mają trochę inny smak niż gotowa passata, stąd one właśnie są w przepisie.
UsuńWitam czy musi być świeży tymianek czy może być przyprawa tymianek ?
OdpowiedzUsuńNie, może być suszony
UsuńSuper leczo. Będzie często w moim menu😁😉
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetny przepis .😉
OdpowiedzUsuńZapraszam po więcej inspiracji :)
UsuńPotrawka rzeczywiście jest obłędnie pyszna , na stałe weszła do mojego obiadowego menu.
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, zapraszam po więcej inspiracji :)
UsuńBardzo smaczne,polecam
OdpowiedzUsuńZapraszam po więcej inspiracji :)
Usuń