Składniki:
3 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 małe cukinie
1 bakłażan
30 dag pieczarek
2 średnie cebule
2 laski dobrej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie)
1 puszka pomidorów (400 g) lub świeże pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
świeżo zmielona sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1 łyżeczka chili
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
Papryki oczyścić z nasion i białych części. Papryki, cukinię, bakłażana pokroić w większą kostkę i przełożyć do garnka. Podlać szklanką wody i chwilę dusić. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na oliwie. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przełożyć do garnka z warzywami. Kiełbasę i boczek pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni. Dodać do warzyw. Wszystko dusić, ale nie dopuścić do rozgotowania. Pomidory zmiksować z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem, koncentratem, solą i pieprzem. Wlać do garnka i chwilę podgotować. Ewentualnie doprawić. Podawać gorące ze świeżym pieczywem lub ryżem. Smacznego!
Przepis czeka w kolejce do wykorzystania :) Myślę, że będzie smaczne.
OdpowiedzUsuńwlasnie robie wyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńwłaśnie szukam inspiracji leczowych i chyba wykorzystam Twój przepis;-)
OdpowiedzUsuńwłaśnie kończę robić z tego przepisy ale podwójna porcja wszystkiego ...jest mega pyszne 😊
OdpowiedzUsuńpolecam ten przepis bo naprawdę bosko smakuje po prostu niebo w gębie 😁
OdpowiedzUsuń