niedziela, 18 marca 2012

Idealna babka marmurkowa

Piekę ją nie tylko w okresie świąt Wielkanocnych, ale tak po prostu bez okazji. Dlaczego? Bo to przepis z zeszytu mamy, więc tradycję trzeba pielęgnować. Bo babka jest mega wilgotna i puszysta, bo jest ekspresowa w przygotowaniu i sprawdza się, kiedy musimy coś upiec na szybko dla niespodziewanych gości. Ale piekę ją jeszcze z jednego powodu, bo jest to babka, która zawsze wychodzi. Można zrobić ją w wersji z margaryną lub olejem. Dziś zrobiłam z olejem i był to strzał w dziesiątkę. Babka wyszła idealna.


Składniki:
4 duże jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka250 ml)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka aromatu (w mnie rumowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju (lub 3/4 kostki margaryny - kostka 250 g)
2 łyżki kakao




Jajka, cukier, cukier waniliowy i olejek ubić na puszystą pianę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Po ubiciu jajek z mąką stopniowo dodać olej lub roztopioną i przestudzoną margarynę. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami. 2/3 przygotowanej masy wlać do formy. Do reszty wsypać kakao i zmiksować. Wlać kakaową masę do brytfanny, robiąc esy-floresy. Włożyć formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Po tym czasie zrobić test suchego patyczka. Udekorować lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.









22 komentarze:

  1. cóż mogę napisać.. IDEALNA :)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy wypiek z zeszytu Mamy warto co jakiś czas sobie przypominać...Twoja babka jest idealna, pięknie się wymieszała :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szana i Arvén dziękuję za ciepłe słowa ;) Babka już rozdana i skonsumowana, niebawem będzie powtórka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękna ta babka:) Aż chce się ją zjeść:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka jest pyszna robiłam ja wiele razy,wszystkim polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nic dodać nic ująć....szybka sprawa a jak smakuje.Jest wyśmienita:)Sprawdzone i już zjedzone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów. Pozdrawiam świątecznie ;)

      Usuń
  7. Wygląda pysznie..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ogromna przyjemność brać udział w tak słodkiej akcji ;)

      Usuń
  8. Moja babka juz w piekarniku.Przyznam,że mam ogromnego stracha żeby wyszła i żeby nie był zakalec - co lubi mi się przytrafiać.Jak narazie wygląda pięknie tzn bardzo ładnie urosła:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmmm, właśnie się zajadam babką z tego przepisu :) Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. to jest 1 i 1/2 mąki ? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisze jest to 1 1/2 szklanki mąki (czyli półtorej szklanki mąki).

      Usuń
  11. Jaka srednica blachy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja forma na babkę ma około 25 cm średnicy.

      Usuń
  12. czy można upiec ją również w keksówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Polecam przepis.

      Usuń
  13. Naprawdę smaczna ta babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis wypróbowany. Bardo smaczna babka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie ją robię, mam nadzieje,ze wyjdzie pozdrawiam i dziekuje za łatwy przepis!!!! :):):):):)

    OdpowiedzUsuń
  16. a ja wlasnie zrobiłam, po 45 minutach otwieram piekarnik a tam... piękna babka ;) niestety na środku totalna katastrofa (nie chodzi o pęknięcie bo to normalne w babkach)... babka w środku pływa... cała... nie rozumiem dlaczego... ale wujek google poradził, aby zwiększyć temp i wrzucić ciacho na dodatkowe 25 minut pieczenia. Zobaczymy, chociaż ja jakoś nie bardzo w to wierze... ale jestem zła ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem wina leży po stronie piekarnika, który nie piecze tak, jak powinien. Przy tej babce polecam pieczenie na grzałce dolnej, ciasto wyrośnie i dobrze upiecze się w środku. Czas pieczenia jest orientacyjny - jeśli babka po określonym czasie jest niedopieczona, czas pieczenia należy wydłużyć. Według tego przepisu piekę babkę od lat, moja mama od kilkunastu, przepis więc jest sprawdzony.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...