piątek, 3 lutego 2012

Orzeźwiająca sałatka z dressingiem musztardowo-balsamicznym

To taka namiastka lata w samym środku srogiej zimy. Tę sałatkę możecie przygotować na romantyczną walentynkową kolację lub po prostu jako dodatek do rodzinnego obiadu. Jest świeża i orzeźwiająca, a przy tym bardzo lekka, więc sprawdzi się w menu tych, którzy preferują zdrowy tryb odżywiania.



Składniki:
3 liście sałaty lodowej
1 pomidor
1 ogórek wężowy
1/2 pęczka rzodkiewek 
1 mała biała cebula
1/2 pęczka bazylii
Kilka gałązek tymianku (opcjonalnie)
1 łyżka otartej skórki z limonki
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżka soku z limonki
2 łyżeczki musztardy stołowej
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru lub 2/3 łyżeczki płynnego miodu
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)


Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora kroimy w ósemki, rzodkiewkę w talarki, cebulkę w drobniutką kosteczkę. Ogórka (ze skórką) kroimy wzdłuż na długie paski, za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy zioła, skórkę ze sparzonej wrzątkiem limonki. Do małego słoiczka wlewamy składniki dressingu, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zakręcamy i energicznie mieszamy. Sałatkę polewamy dressingiem dopiero przed podaniem. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszna salatka,dresing-rewelacyjny:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...