sobota, 18 lutego 2012

Frittata warzywna

Frittata to po prostu placek jajeczny z różnorodnymi dodatkami. Może być podawana na ciepły posiłek obiadowy, śniadanie, kolację czy jako ciepła przystawka. Do jej przygotowania, możecie wykorzystać większość produktów, które zalegają wam w lodówce. Jeśli lubicie omlety i jajecznice z dodatkami, jajka w tym wydaniu również wam posmakują....






Składniki:
4 jajka
4 pieczarki
10 plasterków cukinii
1/4 małej papryki czerwonej
1/2 małej cebuli
1 ziemniak (ugotowany)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka szczypiorku
sól (do smaku)



świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki

1 łyżka wody


Jajka z przyprawami i wodą roztrzepujemy w misce. Ziemniaka kroimy w plasterki. Podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy na złoto. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Paprykę pokrojoną w kostkę i plasterki cukinii wrzucamy pod koniec smażenia. Do podsmażonych warzyw, równomiernie rozłożonych na patelni wlewamy roztrzepane jajka i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż do ścięcia się jajek. Odwracamy na drugą stronę (pomagając sobie łopatkami lub talerzem) i rumienimy. Wykładamy na wygrzany talerz i posypujemy obficie szczypiorkiem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo wiosenna ta Twoja frittata. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo u mnie już wiosna w sercu i na talerzu ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...