sobota, 25 maja 2024

Zakręcone bułki pełnoziarniste na kefirze

Bazą do tego przepisu był przepis na chleb na kefirze, który jest na blogu od wielu lat i z którego często i chętnie korzystacie ;) Nieznacznie go zmodyfikowałam, aby z ciasta dało się formować bułki ;) Te bułki są pyszne, tuż po upieczeniu mają mega chrupiącą przyjemną skórkę. Są bardzo pożywne, szybkie i proste w przygotowaniu. Jeśli lubisz domowe, pachnące pieczywo, ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na stałe :D 

Składniki (na 8 większych bułek): 
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
250 ml ciepłej wody 
180 ml kefiru (w temperaturze pokojowej) 
8 g suchych drożdży 
2 łyżeczki cukru 
1 1/2 łyżeczki soli 
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni  
1 łyżka siemienia lnianego 
Dodatkowo (do posypania): 
1 łyżka sezamu 




Do miski wsyp mąkę. Dodaj drożdże, cukier, sól i ziarna. Wlej wodę i kefir. Całość zagnieć ręcznie lub w robocie przez kilka minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 części. Każdą część podziel na pół. Uformuj dwa długie paski ciasta (jak na kopytka). Zlep końce i skręć kawałki wokół własnej osi. Jeden koniec zawiń do środka formując "ślimaka". Uformowane bułki przełóż na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, skrop wodą i posyp sezamem. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz bułki przez około 20-25 minut, aż wierzch się zarumieni. W trakcie pieczenia możesz dwukrotnie spryskać bułki wodą, aby miały chrupiącą skórkę. Upieczone bułki wystudź na kratce. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Piekłam już z tej strony bułki kajzerki, były przepyszne..
    Przyszła kolej na te właśnie bułki pełnoziarniste wyszły rewelacyjne, mąż tak chwalił, że powiedział, żebym upiekła taki chleb, więc znalazłam i dziś będę piec. Bułki rewelacyjne na świeżo ale i na drugi dzień mięciutkie i pyszne. Kolejny przepis okazał się rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu :) Oczywiście chleb polecam równie mocno :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...