Pyszna, pełnowartościowa, zdrowa i ekspresowa w przygotowaniu sałatka z burakami, serem feta i granatem to idealna opcja na posiłek do pracy, przekąskę czy lekką kolację. Dressing musztardowo-miodowy i chrupiące ziarna i orzechy nadają tej sałatce niepowtarzalnego charakteru. Do jej przygotowania z powodzeniem możesz użyć już ugotowanych, kupionych buraków. Będzie pysznie i do syta ;)
Składniki:
70 g rukoli
300 g ugotowanych buraków
150 g sera feta
4 łyżki pestek granatu
1 średnia, czerwona cebula
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
5 orzechów włoskich
70 g rukoli
300 g ugotowanych buraków
150 g sera feta
4 łyżki pestek granatu
1 średnia, czerwona cebula
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
5 orzechów włoskich
Dressing:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka kremu balsamicznego
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżeczki miodu
sól świeżo zmielona (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
Ziarna i orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni i wystudzić. W misce ułożyć rukolę, buraki pokrojone na ósemki, pokrojoną w cienkie pióra cebulę i fetę pokrojoną w kostkę. Całość posypać pestkami granatu i ziarnami. Składniki sosu połączyć. Sałatkę przed podaniem polać sosem i wymieszać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)