poniedziałek, 15 kwietnia 2024

Ekspresowe ciasto kawowe bez pieczenia

Post sponsorowany 

    Wyobrażasz sobie dzień bez aromatycznej małej czarnej czy popołudnie bez pysznego deseru? A gdyby tak połączyć te dwie przyjemności w jedną i stworzyć idealny deser z kawą i do kawy? Oto jest! Obłędne, aromatyczne, kawowe ciasto z delikatnym, puszystym kremem i biszkoptami nasączonymi kawą i likierem amaretto, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa. Kusi nie tylko aromatem i smakiem, ale też efektownym wyglądem. Myślę, że z powodzeniem może pretendować do miana urodzinowego tortu, czy stać się słodką niespodzianką dla konesera kawowych deserów. Co więcej, przygotujesz je bez użycia piekarnika, z zaledwie kilku składników, w niecałe 20 minut. Ale, ale…Sekretem wyjątkowego smaku tego ciasta jest dobrej jakości kawa, a taką znajdziesz w szerokiej ofercie sklepu Coffeedesk.pl. A jeśli dodatkowo dużą wagę przykładasz do niebanalnego designu i lubisz nacieszyć oko pięknymi i funkcjonalnymi akcesoriami do parzenia kawy, koniecznie zobacz szeroką ofertę kawiarek i ekspresów do kawy, w bajecznych wariantach kolorystycznych, które pomogą Ci wydobyć z małych ziarenek, wszystko to, co najlepsze. Ja przepadłam! Bo kocham nie tylko kawowe smaki, ale i proste rozwiązania, gdzie w jednym miejscu mogę znaleźć wszystko czego potrzebuję do kawowych przyjemności, dopasowane wprost do moich preferencji. A teraz pomyśl, czy może być coś lepszego od kawałka pysznego, kawowego ciacha i filiżanki dobrej kawy? Jasne, że tak! Dwa kawałki pysznego, kawowego ciacha z dwoma filiżankami dobrej kawy! Bo nie od dziś wiadomo, że kawa kryje w sobie wielką moc i posiada liczne, prozdrowotne właściwości, warto więc sięgać po nią jak najczęściej. Redukuje uczucie zmęczenia, podnosi wytrzymałość organizmu, przyspiesza metabolizm oraz skutecznie wspomaga proces odchudzania. W myśl tych naukowych faktów, pijąc kawę i jedząc kawowe ciacho chudniesz podwójnie. 😉 Sprytnie, prawda? 😃 Ponadto, kawa jest bogata nie tylko w witaminy z grupy B, mangan, potas czy magnez, ale jest również cennym, naturalnym źródłem antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników i skutecznie pomagają przedłużyć naszą młodość. A kiedy nakarmisz już duszę i zmysły celebrując picie swojej ulubionej kawy i rozkoszując się smakiem tego kawowego ciacha, w myśl idei zero waste, wypróbuj patent na domowy peeling z fusów kawy. Zmieszaj je z odrobiną oliwy, cynamonu i miodu, a wyczarujesz bajecznie pachnący, naturalny peeling do ciała. Łap przepis i celebruj swoje codzienne przyjemności przy dobrej kawie i pysznym ciachu, bo każdy dzień jest powodem do świętowania, a jak wiadomo dzień bez kawy to dzień stracony! 

Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm): 
250 g podłużnych biszkoptów (lady fingers) 
100 ml świeżo zaparzonej i przestudzonej kawy
20 ml likieru amaretto 
Krem kawowy: 
700 ml śmietanki 30%
250 g sera mascarpone 
1 łyżeczka ekstraktu w wanilii 
110 g cukru pudru
100 ml świeżo zaparzonej, ciepłej kawy 
4 płaskie łyżeczki żelatyny 
Dodatkowo: 
1 łyżka gorzkiego kakao 

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami namoczonymi w przestudzonej kawie z dodatkiem likieru amaretto. Biszkopty posypać cienką warstwą kakao. Do ciepłej kawy dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Kawę całkowicie wystudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić do podwojenia objętości z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać ser mascarpone i zmiksować całość, aż krem będzie sztywny. Kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji. Do pozostałej porcji cienką strużką wlewać kawę z żelatyną, cały czas miksując. Na biszkopty wyłożyć 1/3 kremu oraz biszkopty namoczone w kawie. Biszkopty posypać kakao. Dodać połowę pozostałej porcji kremu i namoczone w kawie biszkopty. Biszkopty posmarować pozostałym kremem. Ciasto schłodzić w lodówce minimum przez jedną godzinę. Wierzch udekorować ubitą śmietaną z mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i posypać kakao. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...