Post sponsorowany
Wyobrażasz sobie dzień bez aromatycznej małej
czarnej czy popołudnie bez pysznego deseru? A gdyby tak połączyć te dwie
przyjemności w jedną i stworzyć idealny deser z kawą i do kawy? Oto jest!
Obłędne, aromatyczne, kawowe ciasto z delikatnym, puszystym kremem i biszkoptami
nasączonymi kawą i likierem amaretto, w którym zakochasz się od pierwszego
kęsa. Kusi nie tylko aromatem i smakiem, ale też efektownym wyglądem.
Myślę, że z powodzeniem może pretendować do miana urodzinowego tortu, czy stać
się słodką niespodzianką dla konesera kawowych deserów. Co więcej, przygotujesz
je bez użycia piekarnika, z zaledwie kilku składników, w niecałe 20 minut. Ale,
ale…Sekretem wyjątkowego smaku tego ciasta jest dobrej jakości kawa, a taką
znajdziesz w szerokiej ofercie sklepu Coffeedesk.pl. A jeśli dodatkowo dużą
wagę przykładasz do niebanalnego designu i lubisz nacieszyć oko pięknymi i
funkcjonalnymi akcesoriami do parzenia kawy, koniecznie zobacz szeroką
ofertę kawiarek i ekspresów do kawy, w
bajecznych wariantach kolorystycznych, które pomogą Ci wydobyć z małych
ziarenek, wszystko to, co najlepsze. Ja przepadłam! Bo kocham nie tylko kawowe
smaki, ale i proste rozwiązania, gdzie w jednym miejscu mogę znaleźć wszystko
czego potrzebuję do kawowych przyjemności, dopasowane wprost do moich
preferencji. A teraz pomyśl, czy może być coś lepszego od kawałka pysznego,
kawowego ciacha i filiżanki dobrej kawy? Jasne, że tak! Dwa kawałki pysznego,
kawowego ciacha z dwoma filiżankami dobrej kawy! Bo nie od dziś wiadomo, że
kawa kryje w sobie wielką moc i posiada liczne, prozdrowotne właściwości, warto
więc sięgać po nią jak najczęściej. Redukuje uczucie zmęczenia, podnosi
wytrzymałość organizmu, przyspiesza metabolizm oraz skutecznie wspomaga proces
odchudzania. W myśl tych naukowych faktów, pijąc kawę i jedząc kawowe ciacho
chudniesz podwójnie. 😉 Sprytnie,
prawda? 😃 Ponadto,
kawa jest bogata nie tylko w witaminy z grupy B, mangan, potas czy magnez, ale
jest również cennym, naturalnym źródłem antyoksydantów, które chronią nasz
organizm przed działaniem wolnych rodników i skutecznie pomagają przedłużyć
naszą młodość. A kiedy nakarmisz już duszę i zmysły celebrując picie swojej
ulubionej kawy i rozkoszując się smakiem tego kawowego ciacha, w myśl idei zero
waste, wypróbuj patent na domowy peeling z fusów kawy. Zmieszaj je
z odrobiną oliwy, cynamonu i miodu, a wyczarujesz bajecznie pachnący,
naturalny peeling do ciała. Łap przepis i celebruj swoje codzienne
przyjemności przy dobrej kawie i pysznym ciachu, bo każdy dzień jest powodem do
świętowania, a jak wiadomo dzień bez kawy to dzień stracony!
Składniki (na tortownicę o średnicy
21 cm):
250 g
podłużnych biszkoptów (lady fingers)
100 ml świeżo zaparzonej i przestudzonej kawy
20 ml likieru amaretto
Krem kawowy:
700 ml śmietanki 30%
250 g sera mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
110 g cukru pudru
100 ml świeżo zaparzonej, ciepłej kawy
4 płaskie łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1 łyżka gorzkiego kakao
Dno tortownicy
wyłożyć biszkoptami namoczonymi w przestudzonej kawie z dodatkiem likieru
amaretto. Biszkopty posypać cienką warstwą kakao. Do ciepłej kawy dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Kawę całkowicie wystudzić.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić do podwojenia objętości z cukrem pudrem i
ekstraktem z wanilii. Dodać ser mascarpone i zmiksować całość, aż krem będzie
sztywny. Kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji. Do pozostałej porcji cienką
strużką wlewać kawę z żelatyną, cały czas miksując. Na biszkopty wyłożyć 1/3
kremu oraz biszkopty namoczone w kawie. Biszkopty posypać kakao. Dodać połowę
pozostałej porcji kremu i namoczone w kawie biszkopty. Biszkopty posmarować
pozostałym kremem. Ciasto schłodzić w lodówce minimum przez jedną
godzinę. Wierzch udekorować ubitą śmietaną z mascarpone za pomocą rękawa
cukierniczego z ozdobną tylką i posypać kakao. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)