Obiad w 15 minut? Proszę bardzo! Przygotowanie tego dania zajmie Ci tyle, ile samo ugotowanie makaronu. Brzmi fantastycznie, prawda? :) Kremowy sos śmietanowy z mascarpone, z dodatkiem wyrazistej w smaku szynki i suszonych pomidorów z dużą ilością pieprzu to połączenie, które Cię zachwyci ;) Koniecznie spróbuj ;)
Składniki (na 2 porcje):
200 g makaronu spaghetti (lub innego ulubionego)
Sos:
3 łyżki suszonych pomidorów w paskach
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu)
150 ml płynnej śmietany 18%
125 g mascarpone
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (opcjonalnie) - szynka i ser są słone ;)
Do podania:
garść liści rukoli
świeża bazylia
200 g makaronu spaghetti (lub innego ulubionego)
Sos:
3 łyżki suszonych pomidorów w paskach
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu)
150 ml płynnej śmietany 18%
125 g mascarpone
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (opcjonalnie) - szynka i ser są słone ;)
Do podania:
garść liści rukoli
świeża bazylia
starty ser grana padano
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zachować 1 chochelkę wody z gotowania makaronu. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać suszone pomidory i porwaną na kawałki szynkę. Wlać śmietanę i dodać mascarpone oraz trochę wody z gotowania makaronu. Sos chwilę podgrzać do zredukowania i zagęszczenia. Doprawić pieprzem i (opcjonalnie) solą. Dodać makaron, wymieszać i całość krótko pogrzać. Makaron podawać posypany rukolą, bazylią i startym serem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)