wtorek, 12 marca 2024

Spaghetti z suszonymi pomidorami i szynką szwarcwaldzką

Obiad w 15 minut? Proszę bardzo! Przygotowanie tego dania zajmie Ci tyle, ile samo ugotowanie makaronu. Brzmi fantastycznie, prawda? :) Kremowy sos śmietanowy z mascarpone, z dodatkiem wyrazistej w smaku szynki i suszonych pomidorów z dużą ilością pieprzu to połączenie, które Cię zachwyci ;) Koniecznie spróbuj ;) 

Składniki (na 2 porcje): 
200 g makaronu spaghetti (lub innego ulubionego) 
Sos: 
3 łyżki suszonych pomidorów w paskach 
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 
1 mała czerwona cebula 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 
2 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu) 
150 ml płynnej śmietany 18%
125 g mascarpone 
świeżo zmielony czarny pieprz 
sól (opcjonalnie) - szynka i ser są słone ;) 
Do podania: 
garść liści rukoli 
świeża bazylia 
starty ser grana padano 



Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zachować 1 chochelkę wody z gotowania makaronu. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać suszone pomidory i porwaną na kawałki szynkę. Wlać śmietanę i dodać mascarpone oraz trochę wody z gotowania makaronu. Sos chwilę podgrzać do zredukowania i zagęszczenia. Doprawić pieprzem i (opcjonalnie) solą. Dodać makaron, wymieszać i całość krótko pogrzać. Makaron podawać posypany rukolą, bazylią i startym serem. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...