Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu o pięknym energetyzującym kolorze wytrawne muffinki szpinakowe. Świetne jako przekąska na imprezę, posiłek do pracy czy na kolację. Nawet jeśli nie jesteście wielkimi miłośnikami szpinaku, warto odczarować go przygotowując te muffinki. Smak może was zaskoczyć ;)
Składniki (na 12 sztuk):
Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
1 duże jajko
180 ml mleka
1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki sosu sriracha lub spora szczypta chili
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
2 łyżeczki ziół toskańskich
2 łyżeczki cebuli suszonej w proszku
Dodatkowo:
80 g świeżego szpinaku baby
100 g fety
6 suszonych pomidorów
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
1 duże jajko
180 ml mleka
1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki sosu sriracha lub spora szczypta chili
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
2 łyżeczki ziół toskańskich
2 łyżeczki cebuli suszonej w proszku
Dodatkowo:
80 g świeżego szpinaku baby
100 g fety
6 suszonych pomidorów
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Mąkę z proszkiem przesiać. Mleko dokładnie zblendować ze szpinakiem. Dodać jajko, olej i przyprawy. Zmiksować. Dodać suche składniki i zmiksować. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, pokruszoną fetę i szczypiorek. Wymieszać do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki piec w 180 stopniach (grzałka dolna) przez ok. 22-25 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)