wtorek, 24 stycznia 2023

Kanapki imprezowe na 4 sposoby

Pomysł na mini kanapki idealne na imprezę, śniadanie czy kolację. Cztery warianty smakowe wśród których, każdy znajdzie coś dla siebie ;) Gwarantuję Wam, że taka przekąska znika bardzo szybko, więc z powodzeniem możecie podwoić porcję składników. 

Składniki (na 16 sztuk): 
1 (230 g) bułka paryska 
4 łyżki oliwy z oliwek 
1 ząbek czosnku 
Kanapki z camembertem, śliwką i szynką szwarcwaldzką:
4 plastry sera camembert 
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 
4 suszone śliwki 
4 połówki orzechów włoskich 
kilka liści rukoli 
2 łyżeczki kremu balsamicznego 
Kanapki z salami, pieczarkami i mozzarellą: 
2 łyżki startej mozzarelli 
8 małych plastrów salami 
100 g pieczarek 
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju 
świeżo zmielony czarny pieprz 
sól (do smaku) 
szczypiorek 
Kanapki z pesto z rukoli, fetą i pomidorkami: 
4 pomidorki koktajlowe 
40 g sera feta 
4 liście szpinaku baby 
kilka listków rukoli
Pesto: 
1 garść rukoli 
1/2 łyżki ziaren słonecznika 
2 łyżki startego grana padano 
3 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka wody
1 mały ząbek czosnku 
sól (do smaku) 
Kanapki z pstrągiem łososiowym, serkiem i oliwkami: 
30 g wędzonego pstrąga łososiowego 
2 łyżki serka śmietankowego ze szczypiorkiem 
1 mały liść sałaty lodowej 
4 zielone oliwki 
2 suszonej pomidory
1 łyżeczka posiekanego koperku
szczypiorek 





Bułkę paryską pokroić na 16 kawałków. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do oliwy. Kanapki wysmarować oliwą za pomocą pędzelka i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia. 
Kanapki z camembertem, śliwką i szynką szwarcwaldzką: Na kanpakach ułożyć ser, po poł plasterka szynki, śliwkę, rukolę i podprażone na suchej patelni orzechy. Polać kremem balsamiczny. 
Kanapki z salami, pieczarkami i mozzarellą: Kanapki posypać mozzarellą i podpiec przez minutę, aż ser się rozpuści. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na rumiano na mocnym gazie na maśle i oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Ułożyć na kanapce. Dwa plastry salami ułożyć tak, aby jeden nachodził na drugi, złożyć na poł i zwinąć w kwiatka. Ułożyć na kanapkach. Posypać szczypiorkiem. 
Kanapki z pesto z rukoli, fetą i pomidorkami: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto zblendować. Na kanapkach ułożyć fetę i rozgnieść ją widelcem. Na fetę dać szpinak, pesto, rukolę i połówki pomidorków koktajlowych. 
Kanapki z pstrągiem łososiowym, serkiem i oliwkami: Kanapki posmarować serkiem, ułożyć sałatę, kawałki pstrąga, pokrojone suszone pomidory, oliwki. Posypać szczypiorkiem i koperkiem. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...