Pomysł na mini kanapki idealne na imprezę, śniadanie czy kolację. Cztery warianty smakowe wśród których, każdy znajdzie coś dla siebie ;) Gwarantuję Wam, że taka przekąska znika bardzo szybko, więc z powodzeniem możecie podwoić porcję składników.
Składniki (na 16 sztuk):
1 (230 g) bułka paryska
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Kanapki z camembertem, śliwką i szynką szwarcwaldzką:
1 (230 g) bułka paryska
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Kanapki z camembertem, śliwką i szynką szwarcwaldzką:
4 plastry sera camembert
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
4 suszone śliwki
4 połówki orzechów włoskich
kilka liści rukoli
2 łyżeczki kremu balsamicznego
Kanapki z salami, pieczarkami i mozzarellą:
2 łyżki startej mozzarelli
8 małych plastrów salami
100 g pieczarek
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (do smaku)
szczypiorek
Kanapki z pesto z rukoli, fetą i pomidorkami:
4 pomidorki koktajlowe
40 g sera feta
4 liście szpinaku baby
kilka listków rukoli
Pesto:
1 garść rukoli
1/2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki startego grana padano
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
1 mały ząbek czosnku
sól (do smaku)
Kanapki z pstrągiem łososiowym, serkiem i oliwkami:
30 g wędzonego pstrąga łososiowego
2 łyżki serka śmietankowego ze szczypiorkiem
1 mały liść sałaty lodowej
4 zielone oliwki
2 suszonej pomidory
1 łyżeczka posiekanego koperku
szczypiorek
Bułkę paryską pokroić na 16 kawałków. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do oliwy. Kanapki wysmarować oliwą za pomocą pędzelka i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia.
Kanapki z camembertem, śliwką i szynką szwarcwaldzką: Na kanpakach ułożyć ser, po poł plasterka szynki, śliwkę, rukolę i podprażone na suchej patelni orzechy. Polać kremem balsamiczny.
Kanapki z salami, pieczarkami i mozzarellą: Kanapki posypać mozzarellą i podpiec przez minutę, aż ser się rozpuści. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na rumiano na mocnym gazie na maśle i oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Ułożyć na kanapce. Dwa plastry salami ułożyć tak, aby jeden nachodził na drugi, złożyć na poł i zwinąć w kwiatka. Ułożyć na kanapkach. Posypać szczypiorkiem.
Kanapki z pesto z rukoli, fetą i pomidorkami: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto zblendować. Na kanapkach ułożyć fetę i rozgnieść ją widelcem. Na fetę dać szpinak, pesto, rukolę i połówki pomidorków koktajlowych.
Kanapki z pstrągiem łososiowym, serkiem i oliwkami: Kanapki posmarować serkiem, ułożyć sałatę, kawałki pstrąga, pokrojone suszone pomidory, oliwki. Posypać szczypiorkiem i koperkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)