Uwielbiam takie lekkie sałatki. Świetnie sprawdzają się na kolację, do pracy czy na imprezę np. przy grillu. Bomba witaminowa, która nie wymaga wielkiego nakładu pracy :) Kremowe awokado i miękka mozzarella idealnie komponuje się tu ze słodkim, malinowym pomidorem, chrupiącymi, aromatycznymi ziarnami słonecznika i wyrazistym musztardowym dressingiem :) Będzie pysznie!
Składniki (na 2 porcje):
70 g mixu sałat z roszponką
12 kulek mozzarelli
1/2 miękkiego awokado
2 pomidory malinowe
1/2 małej czerwonej cebuli
2 łyżki ziaren słonecznika
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
sól morska (świeżo zmielona)
czarny pieprz (świeżo zmielony)
70 g mixu sałat z roszponką
12 kulek mozzarelli
1/2 miękkiego awokado
2 pomidory malinowe
1/2 małej czerwonej cebuli
2 łyżki ziaren słonecznika
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
sól morska (świeżo zmielona)
czarny pieprz (świeżo zmielony)
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzu ułożyć sałatę. Dodać pokrojone na plastry pomidory, paski awokado, mozzarellę i cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę posypać ziarnami słonecznika i polać dressingiem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Z kurczakiem byłaby idealna.
OdpowiedzUsuńSuper propozycja, na pewno skorzystam bo to moje ulubione składniki:)
OdpowiedzUsuń👍
OdpowiedzUsuń