piątek, 29 kwietnia 2022

Jogurtowy deser z galaretkami i owocami

Prosty, kolorowy deser z galaretkami, który dobrze smakuje i cieszy oko :) Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie kolorowych galaretek, jogurtu i owoców. Taki deser idealnie sprawdzi się na upalne dni, kiedy nie chce się odpalać piekarnika ;) Kolory galaretek i owoce możecie dobrać indywidualnie, według własnego gustu - jednak fajnie jeśli sięgniecie po te, w kontrastowych kolorach :)


Składniki: 
300 g gęstego, naturalnego jogurtu 
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka ametystowa 
1 galaretka agrestowa 
2 galaretki przeźroczyste (u mnie winogronowe) 
100 g wiśni
150 g borówek amerykańskich 
1 mały kiść zielonych, bezpestkowych winogron




Jogurt (w temperaturze pokojowej) podzielić po 100 g do 3 misek. Każdą z galaretek: wiśniową, ametystową i agrestową rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić. Pierwszą porcję jogurtu zmiksować dolewając cienką strużką galaretkę wiśniową. Przelać na dno szklanek/pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki przeźroczyste rozpuścić w 700 ml gorącej wody i wystudzić. Na stężałą warstwę wiśniową ułożyć wiśnie i zalać 1/3 porcji galaretki przeźroczystej. Pucharki włożyć do lodówki do stężenia. Drugą porcję jogurtu zmiksować z wystudzoną galaretką ametystową. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Na stężałą warstwę ułożyć borówki i zalać 1/2 pozostałej porcji galaretki. Ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia. Ostatnią porcję jogurtu zmiksować z galaretką agrestową i wlać do pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch ułożyć winogrona i zalać pozostałą galaretką przeźroczystą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! 

Rady: Jogurt musi być w temperaturze pokojowej. 
Do przeźroczystej galaretki najlepiej używać owoców świeżych, w całości/nie wydrylowanych, aby nie zabarwiły sokiem przeźroczystej galaretki. 
Aby galaretki szybciej wystudzić, można rozpuścić je w mniejszej ilości gorącej wody, a przed zmiksowaniem z jogurtem dolać do galaretki pozostałą porcję już zimnej wody i dokładnie wymieszać. 
Aby owoce nie podniosły się do góry, należy lekko docisnąć je do warstwy z jogurtem i zalać niewielką ilością galaretki przeźroczystej, wstawić do lodówki, kiedy lekko stężeje dolać pozostałą część galaretki. 

6 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie i smakuje świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny.deser.zrobie.napewno.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i zapraszam po więcej inspiracji :)

      Usuń
  4. Ile pucharków wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość porcji zależy od tego jakiej wielkości użyjemy pucharków/szklanek. Myślę, że powinno wyjść około 5-6 sztuk deseru.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...