Prosty, kolorowy deser z galaretkami, który dobrze smakuje i cieszy oko :) Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie kolorowych galaretek, jogurtu i owoców. Taki deser idealnie sprawdzi się na upalne dni, kiedy nie chce się odpalać piekarnika ;) Kolory galaretek i owoce możecie dobrać indywidualnie, według własnego gustu - jednak fajnie jeśli sięgniecie po te, w kontrastowych kolorach :)
Składniki:
300 g gęstego, naturalnego jogurtu
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka ametystowa
1 galaretka agrestowa
2 galaretki przeźroczyste (u mnie winogronowe)
100 g wiśni
150 g borówek amerykańskich
1 mały kiść zielonych, bezpestkowych winogron
300 g gęstego, naturalnego jogurtu
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka ametystowa
1 galaretka agrestowa
2 galaretki przeźroczyste (u mnie winogronowe)
100 g wiśni
150 g borówek amerykańskich
1 mały kiść zielonych, bezpestkowych winogron
Rady: Jogurt musi być w temperaturze pokojowej.
Do przeźroczystej galaretki najlepiej używać owoców świeżych, w całości/nie wydrylowanych, aby nie zabarwiły sokiem przeźroczystej galaretki.
Do przeźroczystej galaretki najlepiej używać owoców świeżych, w całości/nie wydrylowanych, aby nie zabarwiły sokiem przeźroczystej galaretki.
Aby galaretki szybciej wystudzić, można rozpuścić je w mniejszej ilości gorącej wody, a przed zmiksowaniem z jogurtem dolać do galaretki pozostałą porcję już zimnej wody i dokładnie wymieszać.
Aby owoce nie podniosły się do góry, należy lekko docisnąć je do warstwy z jogurtem i zalać niewielką ilością galaretki przeźroczystej, wstawić do lodówki, kiedy lekko stężeje dolać pozostałą część galaretki.
Wygląda świetnie i smakuje świetnie ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńPiękny.deser.zrobie.napewno.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam i zapraszam po więcej inspiracji :)
UsuńIle pucharków wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńIlość porcji zależy od tego jakiej wielkości użyjemy pucharków/szklanek. Myślę, że powinno wyjść około 5-6 sztuk deseru.
Usuń