Kolorowo, wiosennie...czyli tak jak najbardziej lubię :) Dziś podrzucam Wam przepis na pyszny, mega pożywny i zdrowy budyń jaglany z jagodami i kiwi. Dziecinnie prosty w przygotowaniu. Świetny na deser (nie tylko dla dzieci ;) i idealny na pierwsze czy drugie śniadanie. Spora dawka energii gwarantowana ;)
Składniki (na 2 porcje):
100 g kaszy jaglanej
500 ml mleka 1,5 %
2 1/2 łyżki erytrolu
2/3 szklanki jagód (mogą być mrożone)
1 łyżka wiórków koksowych
1 kiwi
100 g kaszy jaglanej
500 ml mleka 1,5 %
2 1/2 łyżki erytrolu
2/3 szklanki jagód (mogą być mrożone)
1 łyżka wiórków koksowych
1 kiwi
Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, aż woda przestanie być mętna. Kaszę przełożyć do rondla, wlać mleko, dodać erytrol i wiórki kokosowe. Gotować na wolnym ogniu, co chwilę mieszając ok. 15-20 minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Pod koniec gotowania dodać jagody i dokładnie zmiksować całość blenderem na gładki budyń. Przełożyć do misek i udekorować plastrami kiwi. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego!
Rady: Zamiast mleka krowiego można dać napój roślinny (kokosowy,migdałowy) lub mleko kokosowe. Erytrytol można zastąpić ksylitolem, miodem lub zwykłym białym cukrem (należy dać go mniej).
Spróbowałem i to smakuje naprawdę dobrze! Polecam
OdpowiedzUsuń