środa, 27 kwietnia 2022

Jagodowy budyń jaglany z kiwi

Kolorowo, wiosennie...czyli tak jak najbardziej lubię :) Dziś podrzucam Wam przepis na pyszny, mega pożywny i zdrowy budyń jaglany z jagodami i kiwi. Dziecinnie prosty w przygotowaniu. Świetny na deser (nie tylko dla dzieci ;) i idealny na pierwsze czy drugie śniadanie. Spora dawka energii gwarantowana ;) 


Składniki (na 2 porcje):
100 g kaszy jaglanej 
500 ml mleka 1,5 %
2 1/2 łyżki erytrolu 
2/3 szklanki jagód (mogą być mrożone) 
1 łyżka wiórków koksowych 
1 kiwi




Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, aż woda przestanie być mętna. Kaszę przełożyć do rondla, wlać mleko, dodać erytrol i wiórki kokosowe. Gotować na wolnym ogniu, co chwilę mieszając ok. 15-20 minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Pod koniec gotowania dodać jagody i dokładnie zmiksować całość blenderem na gładki budyń. Przełożyć do misek i udekorować plastrami kiwi. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego! 

Rady: Zamiast mleka krowiego można dać napój roślinny (kokosowy,migdałowy) lub mleko kokosowe. Erytrytol można zastąpić ksylitolem, miodem lub zwykłym białym cukrem (należy dać go mniej). 

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...