niedziela, 27 marca 2022

Zielona szakszuka ze szpinakiem, groszkiem i serem feta

Pyszne, pożywne śniadanie pełne zdrowia :) Zielona szakszuka to świetna alternatywa dla tej popularniejszej z dodatkiem pomidorów. Przepis na szakszukę z pomidorami i papryką znajdziecie tutaj (KLIK). Ta zielona to prawdziwy sztos, jeśli oczywiście przepadacie za szpinakiem :) Możecie dorzucić do niej inne zielone warzywa - cukinię, bób czy jarmuż. U mnie dziś wersja z tego, co akurat miałam w lodówce :) Zdrowa, zielona porcja szczęścia 😉

Składniki: 
150 g szpinaku baby 
1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
3 jajka 
70 g sera feta 
2 cebule dymki (wraz ze szczypiorem) 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka masła 
sól (do smaku) 
chili w płatkach (do smaku) 
szczypta kuminu (kminu rzymskiego) 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
Dodatkowo (do podania):
grzanki z bułki lub bagietki 
Opcjonalnie: 
świeża rukola, roszponka, kiełki brokuła, kolendra 




Na patelni podgrzać masło i oliwę, dodać cebulki posiekane w pióra i jasną część dymki. Szczypior zachować do podania. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać szpinak, groszek i dusić 2-3 minuty, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i kuminem. Zrobić trzy wgłębienia i wbić w nie jajka. Smażyć na wolnym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Zdjąć z ognia, posypać płatkami chili, pieprzem, szczypiorem i pokruszoną fetą. Opcjonalnie dodać rukolę, roszponkę, kiełki brokuła i posiekaną kolendrę. Podawać od razu po przygotowaniu z pieczywem. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...