piątek, 21 stycznia 2022

Sałatka z krewetkami, awokado i pomarańczą

Pyszna sałatka z krewetkami, awokado i pomarańczami to połączenie, które zachwyci swym smakiem miłośników owoców morza i amatorów owocowych akcentów w wytrawnych sałatkach. Idealnie sprawdzi się na lekką kolację, lunch, posiłek do pracy czy na romantyczną kolację we dwoje ;) Wyrazisty dressing na bazie oleju sezamowego, musztardy i natki pietruszki dodatkowo podkreśla smak składników i idealnie się z nimi komponuje. Jeśli lubicie krewetki koniecznie zafundujcie sobie taką ucztę dla podniebienia.

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje): 
50 g roszponki 
1 pomarańcza
1/2 awokado 
16 krewetek 
1/2 małej czerwonej cebuli 
1/4 szklanki kiełków słonecznika 
1 łyżeczka czarnego sezamu 
Dodatkowo: 
2 łyżki masła 
sól morska świeżo zmielona (do smaku) 
Dressing: 
4 łyżki oleju sezamowego 
1 łyżka soku z pomarańczy 
1/2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżeczka musztardy miodowej 
1 łyżeczka miodu 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
świeżo zmielona sól morska (do smaku) 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 




Krewetki (jeśli są mrożone) rozmrozić, oczyścić i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, krewetki usmażyć po 1 minucie z każdej strony do zarumienienia. Pod koniec posolić do smaku. Krewetki wystudzić. Składniki dressingu wymieszać. Pomarańczę obrać ze skórki usuwając białe części (albedo) i pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Awokado przekroić na pół usunąć pestkę oraz skórę i pokroić na cienie paski. Na talerzu ułożyć roszponkę, dodać awokado, cebulę, pomarańczę, krewetki i kiełki słonecznika. Posypać sezamem. Przed podaniem polać dessingiem. Smacznego! 

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...