sobota, 22 stycznia 2022

Naleśniki budyniowe z kremem czekoladowo-orzechowym z awokado

Pyszne naleśniki budyniowe z kremem czekoladowym z awokado, bananów i masła orzechowego to świetna propozycja na obiad na słodko, śniadanie czy deser. Naleśniki są wyborne - miękkie, pachnące wanilią i puszyste. Krem, który przygotujecie w zaledwie 1 minutę możecie także wykorzystać do smarowania kanapek, wafli czy gofrów ;) To zdecydowanie zdrowsza wersja znanego kremu, która na pewno zasmakuje także dzieciakom :) 

Składniki: 
Naleśniki (na 6 szt. o średnicy 28 cm): 
3/4 szklanki* mąki pszennej 
1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 
2 średnie jajka 
250 ml mleka 3,2%
150 ml wody mineralnej 
1 łyżka oleju 
2 łyżeczki cukru 
szczypta soli 
Krem czekoladowo-orzechowy: 
2 średnie dojrzałe banany 
1/2 awokado 
1 łyżka masła orzechowego 
1 łyżka gorzkiego kakao 
1/2 łyżki miodu 
Dodatkowo (do podania): 
1/2 szklanki malin 
1/2 szklanki borówek amerykańskich 
1 łyżka cukru pudru 

*szklanka o pojemności 250 ml 




Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Odstawić na około 20 minut. Rozgrzać patelnię, dno wysmarować cienką warstwą oleju za pomocą pędzelka. Naleśniki smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. 
Krem czekoladowo-orzechowy: Wszystkie składniki kremu zmiksować w malakserze lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem lub widelcem. 
Naleśniki smarować kremem, zwijać/składać, posypać cukrem pudrem i udekorować owocami. Smacznego! 

4 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...