sobota, 4 grudnia 2021

Tarta z czekoladowym ganache i granatem

Krucha tarta z czekoladowym ganache, granatem i bezikami to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Idealne ciacho na świąteczny stół. Pięknie się prezentuje i z pewnością zachwyci swym smakiem miłośników czekoladowych wypieków. Kruchy spód możecie przygotować nawet dzień wcześniej, a niedługo przed podaniem przygotować ganache i udekorować granatem i bezikami. Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu, dzięki temu też krem czekoladowy ma odpowiednią konsystencję i dobrze się kroi. Ganache można przygotować również z mlecznej lub białej czekolady - w każdym wydaniu będzie smakować wybornie :) 

Składniki (na blaszkę 35 cm x 11 cm): 
Ciasto:
200 g mąki pszennej 
100 g zimnego masła 
1 żółtko 
60 g cukru pudru 
1 szczypta soli 
1 łyżka lodowatej wody 
Ganache: 
200 g gorzkiej czekolady 64%
100 g mlecznej czekolady 
300 ml śmietany 30% 
Dodatkowo:
1/2 granatu 
5 małych bezików 





Mąkę przesiać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 40 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar formy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykleić formę zostawiając ok. 0,5 cm rant ponad formę. Spód ciasta nakłóć kilkukrotnie widelcem. Na cieście ułożyć arkusz papieru i obciążyć ciasto np. suchą fasolą lub ceramicznymi kulkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiec ciasto przez ok. 20-25 minut. Ciasto wystudzić. 
Czekolady posiekać. Przełożyć do miski. Kremówkę podgrzać. Gorącą kremówką zalać czekolady. Odczekać pół minuty i mieszać trzepaczką, aż do uzyskania gęstego, szklistego kremu. Ganache wystudzić i wstawić do lodówki, aż nieco zgęstnieje. Gesty, ale płynny ganache wylać na upieczone ciasto, udekorować pestkami granatu i pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...