Pożywna zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami to idealny pomysł na obiad jeśli nie macie czasu na długie gotowanie ;) Z powodzeniem możecie przygotować ją jako posiłek na dwa dni lub wykorzystać np. ziemniaki, które zostały z obiadu ;) Świetnie smakuje po odgrzaniu, kiedy smaki fajnie się przegryzą :) Będzie pysznie i do syta ;) Idealne jesienno-zimowe danie...
Składniki:
1,2 kg ziemniaków
500 g chudego mięsa mielonego np. od szynki
300 g pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
Dodatkowo:
250 g żółtego sera np. gouda
1,2 kg ziemniaków
500 g chudego mięsa mielonego np. od szynki
300 g pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
Dodatkowo:
250 g żółtego sera np. gouda
Ziemniaki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i pokroić na plasterki. Na patelni na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i posiekany czosnek. Smażyć przez chwilę, aż pieczarki nabiorą złocistego koloru. Dodać mięso mielone, koncentrat, zioła, paprykę, sól i pieprz. Przesmażyć kilka minut.
Beszamel: W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy sos zacznie gęstnieć zestawić rondel z ognia, doprawić solą, pieprzem, gałką i wymieszać.
Beszamel: W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy sos zacznie gęstnieć zestawić rondel z ognia, doprawić solą, pieprzem, gałką i wymieszać.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki ziemniaków polać beszamelem, posypać startym serem, ułożyć warstwę mięsa z pieczarkami i ponownie plastry ziemniaków. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę ziemniaków polać beszamelem i posypać serem. Zapiekankę zapiekać przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Kroić po lekkim przestudzeniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)