wtorek, 5 października 2021

Żółte curry z dynią, kurczakiem i ciecierzycą

Aromatyczne, niezwykle kremowe i pachnące curry to prawdziwa eksplozja smaków :) Jeśli lubicie azjatyckie smaki to danie z pewnością Wam zasmakuje :) W wersji vege wystarczy zrezygnować z dodatku kurczaka. Zarówno w jednym, jak i w drugim wydaniu będzie smakować wybornie. Przepis ze specjalną dedykacją :) 

Składniki (na 3-4 porcje): 

500 g piersi z kurczaka 
300 g dyni (masa po obraniu) 
120 g ciecierzycy z puszki
1 mała cebula
400 ml mleka kokosowego 
1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
1 1/2 łyżki żółtej pasty curry 
1/2 łyżeczki kurkumy 
1 ząbek czosnku 
2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry 
2 łyżki oleju ryżowego 
Do podania:
200 g ugotowanego ryżu basmati (masa suchego ryżu)
4 łyżki podprażonych orzeszków ziemnych 
plastry chili 
świeża kolendra 
sok z limonki 



Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, pastę curry i kurkumę, przesmażyć chwilę mieszając. Dodać pokrojone na paski kawałki piersi kurczaka i smażyć, aż mięsko pokryje się przyprawami. Wlać wodę lub bulion warzywny, dodać pokrojoną w drobniejszą kostkę dynię i ciecierzycę. Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do zredukowania i zagęszczenia płynu. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana. Do gotowego curry dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Podawać z ryżem. Curry posypać podprażonymi orzeszkami, kolendrą i skropić sokiem z limonki. Smacznego!  

Rady: Jeśli wolicie ostrzejsze smaki możecie dodatkowo dodać posiekaną papryczkę chili lub żółtą pastę curry zamienić na czerwoną. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...