poniedziałek, 4 października 2021

Sajgonki

Jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej. W czasie studiów często zajadałam się nimi w krakowskich knajpkach ;) Świetne na przekąskę, na imprezę albo...zupełnie bez okazji ;) Możecie zrobić je z ulubionymi farszami - mięsnym czy też krewetkowym ;) Będzie pysznie i do syta :D Oryginalne sajgonki robione są z surowego mięsa, które po usmażeniu jest bardziej zwarte, ja jednak wolę je wcześniej podsmażyć, żeby mieć pewność, że w środku wszystko jest dobrze usmażone ;) 


Składniki (na ok. 12 średnich sajgonek):
250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
20 g grzybów mun
50 g makaronu ryżowego typu noodle 
1 mała marchewka
1 mała cebula 
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki sosu sojowego 
1 łyżka sosu rybnego 
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
2 łyżki oleju ryżowego 
1 duże jajko
Olej (do smażenia)
Do podania: 
sos sojowy 
sos chili słodki lub słodko-kwaśny 


Grzyby namoczyć przez 30 minut w gorącej wodzie. Odcedzić i posiekać. Makaron ugotować ok. 3 minut odcedzić i pokroić, przełożyć do miski. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso, grzyby, posiekany czosnek, imbir, sos sojowy i rybny. Smażyć, aż odparuje większość płynu. Przestudzić i dodać do makaronu i marchewki. Wbić jajko i wymieszać. Papier ryżowy maczać przez kilka sekund w zimnej wodzie, przełożyć na deskę nakładać po 1-2 łyżki farszu i zwijać (dość ciasno) jak gołąbki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać sporą ilość oleju. Sajgonki smażyć z obydwu stron na dobrze rozgranym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawać na gorąco lub na zimno z sosem sojowym lub/i słodkim sosem chili. Smacznego! 

Rady: Oleju do smażenia powinno być tyle, aby sajgonki były zanurzone całe lub przynajmniej do 1/2 wysokości. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...