Składniki:
Ciasto:
4 duże jajka
220 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
220 ml oleju rzepakowego
350 g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (lub ok. 250 g zmiksowanego szpinaku świeżego)
Krem:
500 ml śmietanki 30 %
125 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 opakowania śmietan-fix
Dodatkowo:
1 mniejszy granat
Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody. Można dodatkowo zmiksować go z odrobiną oleju. Jeśli używamy szpinaku świeżego, miksujemy go blenderem z kilkoma łyżkami oleju. Jajka zmiksować na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę z proszkiem przesiać. Do ubitych jajek dodawać naprzemiennie, olej oraz mąkę. Pod koniec ubijania dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i przelać ciasto. Piec w 180 stopniach (dolna grzałka) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty (górny może być nieco cieńszy niż dwa pozostałe). Górny blat pokruszyć do miski.
Krem: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, pod koniec ubijania dodać mascarpone oraz ekstrakt.
Wykończenie: 1/2 kremu wyłożyć na pierwszy blat i rozsmarować, przykryć drugim blatem i pozostałą porcją kremu. Wierzch ciasta posypać pokruszonym trzecim blatem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Rady: Blaty można dodatkowo nasączyć ponczem przygotowanym z ciepłej wody lub herbaty z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Do dekoracji można użyć także innych owoców, świetnie sprawdzą się jagody, borówki lub maliny.
Dla urozmaicenia smaku ciasta blaty można posmarować dżemem np. malinowym.
Mąkę pszenną w cieście można zastąpić mąką krupczatką lub mąką pszenną i mąką ziemniaczaną w proporcjach: 300 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej.
genialnie się prezentuje, aż ślinka cieknie,
OdpowiedzUsuńCiacho jest naprawdę pyszne ;) Polecam :)
UsuńPrezentuje się lepiej niż dobrze, pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki kochana ;) Pochłonięty w oka mgnieniu także przez tych, którzy za szpinakiem nie przepadają :)
UsuńJESt przepyszne! czesto je piekę
OdpowiedzUsuń